(VIDEO și FOTO) Michelin uimește industria auto: Cum arată anvelopa viitorului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Conceptul de anvelope „Vision” lansat de cei de la Michelin a uimit lumea auto. Structura albastră de forma pânzei de păianjen nu arată ca o anvelopă tipică, dar se simte la fel de robustă. De asemenea, conceptul este creat doar din materiale biodegradabile, fiind astfel „un prieten al mediului înconjurător”, notează Engagdet.

Modelul de anvelope „Vision” a fost prezentat săptămâna trecută în Statele Unite, dar nu este un prototip al unei roți care va ajunge pe liniile de producție în curând – este de fapt un preambul al caracteristicilor pe care le vor avea anvelopele de masă ale viitorului.

Este important faptul că Vision este atât o roată, cât și o anvelopă fără aer în același timp. Aceasta înseamnă că nu este nevoie de jante sau ca roțile să fie umflate. Întreaga structură mecanică este suficient de rezistentă pentru a susține vehiculul, dar este suficient de flexibilă pentru a absorbi impactul și presiunea și se atașează printr-o conexiune cu butucul. Fără aer, anvelopa nu mai este susceptibilă la pericole precum scăderea presiunii, deflația sau explozia.

Anvelopele „Vision” sunt fabricate din compuși de cauciuc proveniți din materiale organice, reciclabile. Rășina, de exemplu, este făcută din coajă de portocală. Melasa este un alt material natural care poate fi utilizat pentru a crea elastomeri sintetici, alte exemple de ingrediente alternative fiind fânul, hârtia și metalul. Aceste concepte nu pot înlocui complet materialele tradiționale în fabricarea anvelopelor, în schimb, componentele vor fi introduse progresiv, spun reprezentanții companiei.

Pe lângă faptul că este fabricat din materiale biodegradabile, Vision este ușor de recuperat și poate colecta informații despre șofer prin intermediul senzorilor de la bord.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...