În acest sens, o instanţă din localitatea Gwangju a decis că Mitsubishi Heavy Industries ar trebui să plătească aproximativ 106.000 de dolari în compensaţii lui Kim Young-ok (85 de ani) şi 2.800 de dolari pentru o rudă a lui Choe Jeong-rye, scrie News.ro.

Aceasta este a doua decizie luată în ultimii doi ani împotriva Mitsubishi Heavy Industries pentru obligarea de prizonieri sud-coreeni la muncă forţată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Peninsula Coreeană a fost sub ocupaţie japoneză în perioada 1910-1945, care a interzis folosirea limbii coreene şi a obligat localnicii să adopte nume specifice arhipelagului Japonez.

Sute de mii de coreeni au fost recrutaţi în mod forţat în prima linie a armatei japoneze, au fost obligaţi la muncă forţată, iar femeile au devenit sclave sexuale pentru soldaţii Imperiului Nipon. Kim Young-ok şi Choe Jeong-rye au muncit fără să fie plătiţi într-o fabrică de avioane de Mitsubishi din Nagoya în 1944.

Acesta este doar unul din paisprezece dosare în care peste 1.000 de victime sud-coreene încearcă să obţină compensaţii pentru munca forţată din al Doilea Război Mondial.