Devenit apatrid, Saakașvili protestează la Vilnius: „Nu-i voi dezamăgi pe ucraineni”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Mihail Saakaşvili, ex-preşedinte al Georgiei şi fost guvernator al regiunii Odesa din Ucraina, a sosit în Lituania, unde a luat parte la un miting de protest în faţa Ambasadei Federaţiei Ruse.

Protestul a fost organizat de către un partid lituanian de opoziție și este îndreptat împotriva recunoașterii independenței celor două enclave georgiene Abhazia și Osetia de Sud.

Anterior, europarlamentarul Petras Austrevicius a declarat că fostul lider georgian ar putea obține cetățenia Lituaniei, dacă-și va dori acest lucru. Totuși, Saakașvili este hotărât să redevină cetățean ucrainean.

„Trebuie să-mi redobândesc cetăţenia ucraineană, care mi-a fost retrasă ilegal. Numeroşi ucraineni vor fi dezamăgiţi dacă eu voi renunţa să lupt”, a declarat Saakaşvili, fiind întrebat dacă are şanse să obţină cetăţenia Lituaniei.

El a mai spus că în prezent călătorește în baza pașaportului ucraineană, care pare să nu-i fi fost anulat.

Fostul lider de la Tbilisi a devenit apatrid după ce anterior pierderii cetățeniei ucrainene, rămăsese și fără cea georgiană. De altfel, acesta a susținut că a fost amenințat cu extrădarea în Georgia dacă se va reîntoarce în Ucraina.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...