Peste o mie de migranţi, recuperaţi în ultimele zile de paza de coastă libiană din Marea Mediterană

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Paza de coastă libiană a recuperat în ultimele zile de pe Marea Mediterană peste 1.000 de migranți, aflați în bărci pneumatice și din lemn, și i-a întors către țărmurile Libiei, relatează luni agenția DPA. Începând de vineri, 1.124 de persoane au fost salvate de pe mare, a indicat Organizația Internațională pentru Migrații (OIM).

Guvernul italian a decis în iulie să lanseze o misiune navală care oferă sprijin tehnic și logistic pazei de coastă libiene, măsură considerată drept o potențială schimbare de joc în demersurile Europei de a pune capăt migrației dinspre nordul Africii.

În cursul cele mai recente misiuni de salvare, 155 de persoane — inclusiv 18 femei și 10 copii — au fost salvate luni dimineața în largul țărmurilor orașului Tripoli, capitala Libiei.

Potrivit media italiene, migranții proveneau din mai multe țări, inclusiv Maroc, Tunisia, Algeria și Sudan, precum și din Africa sub-sahariană și din Siria.

Libia a fost cuprinsă de haos de la înlăturarea, cu sprijinul NATO, a fostului lider Moammar Gaddafi. Anarhia din Libia, fostă colonie italiană, a fost un factor major în alimentarea traficului cu migranți.

Aproximativ 114.000 de migranți au debarcat în sudul Europei de la începutul acestui an și dintre ei 82 % au ajuns în Italia, potrivit datelor difuzate de OIM luna trecută. Aproape toți dintre ei au plecat de pe țărmurile libiene.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...