(foto) De la noi realități și până în purgatoriu. Află poveștile filmelor create în 48 de ore la primul hackathon cinematografic din Moldova

FEELMAKERS (4)

În premieră, în Republica Moldova a avut loc un hackathon destinat filmelor. Prin urmare, echipe din Moldova, România și Ucraina au acceptat provocarea și au realizat câte un film timp de 48 de ore. Weekendul ce a trecut au fost desemnați câștigătorii. Aflați mai jos ce povești au reușit aceștia să creeze în timp limitat și doar cu un element de recuzită.

Moldova

Echipa: Ansamblul Filmătorii

Lucia Lupu – regie, scenariu; Victor Gălușca – producător, sunet, scenariu; Lucian Spătaru – imagine; Vlad Bolgarin – montaj.

Film: „Izgoniți din rai”

Actori: Igor Izman, Alina Rusu, Denis Balaban.

Fraza: „Toți vor să ajungă în rai, dar nimeni nu vor să moară”

Recuzita: Televizor

Sinopsis: Un cuplu proaspăt căsătorit primește un apartament în care să trăiască. Unica condiție pe care o au în noua locuință este să nu conecteze televizorul din salon. După câteva zile de fericire și entuziasm, cei doi se plictisesc și se simt tentați de „Fructul interzis”. Lupta cu sinele și cu dorințele proprii răstoarnă viața celor doi.

Echipa: Mfilm

Maxim Chisnicean – regizor, operator; Mariana Chisnicean – scenarist, designer costume; Grigore Chirsanov – lumini, operator, Valeriu Ghembaruc – asistent de regizor.

Film: „Bust” (Boost), (premiul „Cea mai bună cinematografie”)

Actori: Eugenia Pasat,  Marcela Nistor (premiul „Cea mai bună actriță”),  Olga Serbaniuc.

Fraza: „Dacă n-ai fi, te-aș inventa și oricum te-aș iubi.”

Recuzita: Bust

Sinopsis: Ana este o fată antisocială și foarte complexată, ea are o soră cu un caracter total opus. Ocupațiile Anei sunt repetitive și lipsite de sens. Într-un moment de criză sora ei îi aruncă telefonul, care este  prietenul cel mai bun al Anei, şi îi dă un  ziar de unde trebuie să îşi aleagă un job. Ca urmare Ana se angajează ca servitoare la un studiou muzical.

Echipa: Oblivion

Film: „Purgatoriul” (The Purgatory)

Regie: Cristian Oloi, Scenariu: Tudor Ștubei, Producție: Dorina Mocanu, Operator: Alexandru Vdovicenko, Scenografie: Alexandru Budeci, Actori: Nadejda Nașco, Petru Stanciu, Nadejda Zidrașcu

Actori: Nadejda Zidrașco, Petru Stanciu, Anastasia Nașco

Fraza: „S-a născut în 1915”

Recuzita: Pană

Sinopsis: Trei sinucigași se află în Purgatoriu. O voce de după cadru îi anunță că fiecare din ei au șanse egale de a fi transferați  în rai, însă doar unul din ei va fi ales. Aceștia sunt puși la niște încercări care par la prima vedere simple însă sunt greu de realizat atât din punct de vedere spiritual cât și fizic. Încercările sunt diferite pentru fiecare însă sunt legate cu viața pe care au trăit-o și asta va fi și motivul de ce ele vor fi greu de îndeplinit. Treptat aceste încercări vor deveni din în ce în ce mai grele până la momentul când cei trei unul socot că recompensa (accesul în rai) este prea mică pentru această provocare, mai ales că mai departe provocările au putea fi și mai dubioase.

Echipa: Racketa

Mihai Bruma – regie, Nahaba Ștefan – producător; Felicia Plămădeală – producător; Ruben Agadjanean – director Imagine; Maxim Cebanenco – sunetist; Oksana Buga – scenarist.

Film: „Fluturii trăiesc doar o zi” (Premiul „Cel mai bun film”)

Actori: Igor Babiac, Dakis Mavroudis, Janosch Fries.

Fraza: „Se zice că fluturele este un simbol al sufletului și al metamorfozei”

Recuzită: Masca antigaz

Sinopsis: Interiorul unui hall dintr-o agenție notarială. Trei bărbați de naționalități diferite, un german, un grec și un moldovan stau pe scaune, asteptand ceva. Au fost chemati la o sedință cu avocat. Nu știu ce se întămplă și care e motivul. În timp ce ei așteaptă încep să discute și să se cunoască.

Echipa: The Feelmakers
Dragoș Berghia (premiul „Cel mai bun actor”) – producător, scenarist, actor; Natalia Ghilașcu – producător, designer costume; Vladimir Secrii – regizor, monteur; Nicolas Dobrin – asistent de regizor, actor; Andrei Mitu – director artistic; sunetist, actor.

Filmul: „Taci și înghite”

Actori: Bogdan Horohorin, Natalia Britcova, Ion Banaru.

Fraza: „O clădire din Chișinău a fost pusă în carantină, fiind că acolo s-a depistat un om infectat cu rabie”

Recuzita: Coroana

Sinopsis: Un bărbat se trezește într-o lume cu totul nouă și foarte stranie. O lume a manipulării și a spălării de creier, în care toți se supun regulilor societății, chiar și atunci când regulile nu au sens. El trebuie să aleagă ce să facă, să pună la îndoială regulile sau să-și accepte noua sa realitate…

România

Echipa ROM: Eugeniu Bocancea – regie, producție; Elena Bolintiru – imagine; Alexandru Țibu – scenarist, producție; Nicoleta Istudor – director de fotografie, Alexandra Babău – sunet, montaj, Adrian Ojog – asistent de regizor.

Film: „Scârțâit sportiv” (premiul „Cel mai bun scenariu”)

Actori: Ariana Russu, Ilie Nedelcu, Sergiu Buimistru.

Fraza: „Îmi este frică de oglindă”

Recuzita: Clapeta

Sinopsis: ANDREI și DORINA sunt împreună de mai bine de zece ani. Frica și neîncrederea pătrunde în relația lor când OLEG, un fost prieten de-al lor se mută în apartamentul de vis-a-vis. Sunetele enervante scoase de noul lor vecin îl obsedează pe ANDREI și îl face să acționeze irațional.”

Ucraina

PRAZDNIK JIZNI: Oksana Kazmina – regie, imagine, editor;  Anatoliy Belov – regie, scenarist, producție, Dmytro Isaenko – sunet.

Film: „Одна”

Actori: Nicoleta Conoval, Cristian Perepeliuc.

Fraza: „Un cartuș, o țintă”

Recuzita: Bicicleta

Acest proiect este centrat pe procesul de creație în sine, care este explorat utilizând o metodă deosebită. Procesul de creație include interacțiuni suprapuse între toți participanții, inclusiv compozitor și actori. Metoda se bazează pe deconstrucția frazei. Fraza este dezmembrată în cuvinte, care sunt puse în contexte diferite, cu diferite sensuri și rostite de către actoricu diferite tonalități. Sunt utilizate costume din diferite epoci, iar recuzita utilizată ajută la deconstrucția frazei și mai mult, adăugând absurditate.  În acest mod este accentuată vitalitatea ruinării unor clișee și a unor structuri sociale și roluri.

Filmele au fost proiectate duminică, 6 august la cinematograful Odeon.

48h Moldovan Film Challenge s-a desfășurat în perioada 4-6 august 2017, în premieră în Republica Moldova. În cadrul acestuia, echipe de creație din Moldova, România și Ucraina au creat de la zero un film de scurt metraj. Scopul acestuia este reanimarea cinematografiei locale. Proiectul este implementat de către Asociația MOLDOXAsociația pentru Dezvoltare CreativăMILK FILMS, în parteneriat cu Studioul MOLDOVA-FILM și susținut financiar de către Ambasada SUA la Chișinău.

Taguri: ##48hMFC
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente