Perseide 2017. Când vom putea vedea „ploaia” de meteori din acest an

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ca de obicei, în luna august își face apariția curentul de meteori Perseide. Denumite după constelația din care par că vin, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. Perseidele sunt cunoscute pentru că este perioada concediilor și a vacanţelor, perioada din an când oamenii petrec mai mult timp sub cerul liber, noaptea. Ploia de meteori va atinge anul acesta intensitatea maximă în noaptea de 12 spre 13 august.

Pasionații de stele și privit cerul în toată splendoarea lor, se pot bucura pe 12 august 2017 de o ploaie de meteori fantastică. Astronomii susțin că aceasta va fi atât de luminoasă, încât va fi cea mai spectaculoasă din istoria omenirii. Cerul va fi luminat, iar unele dintre ele pot fi văzute chiar și pe timp de zi.

Ploaia de meteori este considerată a fi o șansă unică, deoarece următoarea, la acest nivel, va fi abia peste 96 de ani. Fenomenul unic din acest an are loc în cadrul Perseidelor, eveniment anual care are loc între 17 iulie și 24 august.

Astronomii ne sfătuiesc să urmărim acest fenoment în locuri întunecate, acolo unde cerul se vede perfect. Tot ei susțin că cel mai bun moment pentru a face asta este fix înainte de răsărit.

Perseide sunt o prolifică ploaie de meteori asociată cu cometa Swift-Tuttle. Originea numelui acestei „ploi” este datorită punctului de unde par să apară, numit radiant, aflat în constelația Perseu. Numele provine parțial și din cuvântul grecesc „Περσείδες” (Perseides), un termen care se găsește în mitologia greacă ce se referă la fiii eroului mitologic Perseu.

Fluxul de corpuri este numit Perseide și se întinde de-a lungul orbitei cometei Swift-Tuttle. Acest nor este constituit din particule lăsate în urmă de cometă în timpul călătoriei de-a lungul orbitei. Astăzi, majoritatea prafului din nor are mai mult de 1.000 de ani. Chiar și așa există un filament relativ subțire de praf în flux care a fost eliminat de cometă în 1862.

Cometa care a dat naștere acestui roi este Swift-Tuttle, al cărui nucleu are diametrul de circa 10 km. Cea mai recentă trecere a sa la periheliu a avut loc în 1992, iar următoarea va avea loc în 2126. Meteorii pe care-i vedem acum sunt particule eliberate în timpul trecerilor cometei la periheliu.

La apogeu, rata meteorilor atinge 60 și chiar mai mulți pe oră. Ei pot fi urmăriți pe tot cuprinsul cerului, dar din cauza căii orbitei Swift-Tuttle, Perseidele sunt mai ales vizibile în emisfera nordică. Ca și celelalte ploi de meteori, rata ploii este mai mare în orele dinaintea zorilor, în condițiile în care partea Pământului aproape de a se roti la soare scade mai mulți meteori în timp ce Pâmântul se mișcă prin spațiu, conform. noizz.ro.

Fenomenele astronomice se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini parazite. Așa că din orașele mari nu se pot observa mulți meteori. Cel mai bun este un loc la țară sau la munte. Este bună și un loc de observații aflat la marginea orașelor mari. Cei ce vor observa din zonele cu cer curat, pot vedea maxim 100 de meteori pe oră. Cei ce observă din orașe vor vedea 10-20 de meteori pe oră, conform astro-urseanu.ro.

Pentru vedea meteori nu aveți nevoie de un instrument astronomic. Vă trebuie ceva pe care să stați întins, un sac de dormit sau un șezlong. Vă mai trebuie îmbrăcăminte groasă pentru că nopţile de august sunt destul de răcoroase. Pentru a vedea cât mai mulți meteori, este nevoie să priviți cerul măcar o oră. Cu cât observați mai mult cu atât vedeți mai mulți meteori. Desigur, uneori este binevenită o pauză scurtă pentru dezmorțire.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...