Limba germană se îmbogăţeşte cu 5000 de cuvinte noi: „Selfie” şi„fake news” au fost introduse în dicţionar

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În jur de 5.000 de cuvinte noi, printre care „selfie”, „tablet” (tabletă – n.r.) şi „fake news” sunt introduse în noua ediţie a dicţionarului german, a anunţat luni şeful echipei editoriale, relatează DPA, conform agerpres.

„Este pur şi simplu o realitate că multe lucruri din lumea anglo-saxonă apar în vieţile noastre când luăm în calcul evoluţiile tehnologice”, a declarat Kathrin Kunkel-Razum, şefa editorială a dicţionarului Duden. Duden este echivalentul german al Dicţionarului englez de la Oxfo.

Deşi multe cuvinte noi sunt legate de evoluţiile tehnologice, câteva dintre ele sunt despre administraţia preşedintelui american Donald Trump.

„Postfaktisch”, cuvântul german pentru post factual, se referă de pildă la o cultură politică în care dezbaterea este încadrată în mare parte de apeluri la emoţii deconectate de detaliile politice.

Prima ediţie publicată a Duden – din 1880 – avea 27.000 de cuvinte, în timp ce noua ediţie, care va fi scoasă la vânzare de miercuri, are 145.000 de cuvinte.

Precedenta ediţie datează din 2013. Echipa editorială a dicţionarului Duden a adăugat atunci cuvântul „Shitstorm” (furtună de rahat – n.r.), care în Germania este folosit pentru a face trimitere la un scandal, notează DPA.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...