Năstase anunţă că PPDA va insista pe abrogarea legii votului mixt: „Protestele pașnice sunt unica soluție legală de exprimare a voinței poporului”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Participarea la alegerile parlamentare, care ar putea avea loc deja în baza noului sistem electoral, ar însemna legitimizarea tandemului oligarhului Vladimir Plahotniuc și Președintelui Igor Dodon, spune liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, conform căruia protestele pașnice sunt unica soluție legală de exprimare a voinței poporului.

Potrivit lui Năstase, Platforma „DA” va continua să insiste pe abrogarea legii votului mixt. Totodată, Năstase a subliniat că în prezent, toate eferturile formațiunii politice, sunt direcționate spre organizarea protestului, preconizat pentru 17 septembrie.

„Protestele pașnice sunt unica soluție legală de exprimare a voinței poporului. Evident, în țările civilizate orice protest este un semn clar de alarmă pentru guvernare și el nu poate fi pur și simplu ignorat. La noi acest exercițiu democratic este în ascensiune. Cu ajutorul acestui gen de manifestare a activismului civic am reușit să împiedicăm continuarea „jafului secolului”, am determinat regimul să publice raportul Kroll, am sensibilizat partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova asupra crimelor politice și economice care sunt comise. În cazul sistemului mixt suntem determinați să nu cedăm și vom protesta atât cât este nevoie pentru a impune revenirea la sistemul anterior, cel proporțional, îmbunătățirea esențială a acestuia în beneficiul populației și nu a unui cerc restrâns de oligarhi și moguli”, a declarat Năstase într-un interviu pentru portalul oficial.md.

În context, liderul Platfomeri „DA” a menționat că dacă Plahotniuc va insista în propria prostie și actorii politici, societatea civilă, instituțiile specializate în materie electorală și de apărare a drepturilor omului și printr-un larg consens, vor constata că alegerile sunt fraudate înainte de a fi declanșate, ”atunci participarea noastră nu ar face decât să legitimeze binomului Plahotniuc-Dodon și rămânerea lui la putere în pofida voinței oamenilor”.

„Noi vom insista mai întâi de toate pe abrogarea legii votului mixt. Plahotniuc a fost afectat enorm de amploarea mitingului din 30 iulie. E deranjat de faptul că mişcarea protestatară creşte, creşte revolta față de un stat capturat, fără justiţie, fără locuri de muncă, fără o siguranță personală și națională în ziua de mâine. Spre organizarea lor este îndreptat acum efortul nostru și estimăm că pe 17 septembrie, când se preconizează următorul protest, centrul capitalei ar putea să fie neîncăpător. Dacă însă Plahotniuc va insista în propria prostie și actorii politici, societatea civilă, instituțiile specializate în materie electorală și de apărare a drepturilor omului și printr-un larg consens, vor constata că alegerile sunt fraudate înainte de a fi declanșate, atunci participarea noastră nu ar face decât să legitimeze binomului Plahotniuc-Dodon și rămânerea lui la putere în pofida voinței oamenilor. Orice scenariu e posibil”, a mai spus Năstase.

Amintim că la 20 iulie, în pofida avizului negativ al Comisiei de la Veneția, care nu recomandă schimbarea sistemului electoral fără un consens larg în societate, şi pe fondul protestelor la Parlament, proiectul de lege cu privire la implementarea sistemului mixt a fost adoptat în lectura a doua de deputaţii PDM, PSRM şi PPEM.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...