Rogozin, „îngrijorat” că acţiunile autorităţilor de la Chişinău pot afecta situaţia Transnistriei. „Vom discuta cu cei care trag firele”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, declarat drept persona non grata pe teritoriul Republicii Moldova, se arată „îngrijorat” că politica Guvernului de la Chişinău poate duce la înrăutăţirea situaţiei Transnistriei. Potrivit lui, autorităţile moldovene şi serviciile de securitate închid posibilitatea rotaţiei pacificatorilor ruşi, precum şi a reprezentanților oficiali ai Federaţiei Ruse, Rogozin fiind în funcţia de „reprezentant special al preşedintelui rus pentru Transnistria”.

„Asta ne îngrijorează cel mai mult”, a spus el în cadrul unui interviu cu jurnalistul Vladimir Soloviev de la postul de televiziune Rossia 1, fiind întrebat dacă „conflictul cu guvernul moldovean” poate duce la „agravarea situaţiei din jurul Transnistriei”.

„Avem acolo un contingent militar care păzeşte depozitele fostei Armate a 14-a a Armatei Sovietice. Într-al doilea rând, acolo sunt pacificatorii noştri, în jur de 450 de oameni. Acum autoritățile moldoveneşti şi serviciile de securitate ne închid posibilitatea de rotaţie a pacificatorilor noştri, care, evident, îşi încheie termenul şi trebuie să se întoarcă, opresc reprezentanţii oficiali ai Rusiei”, a spus Rogozin.

El a mai menţionat că aceste teme sunt „subiectele unui dialog dur, dar judecând după toate, această discuţie o vom avea nu cu Bucureştiul şi nici cu Chişinăul”. „Vom discuta cu cei care trag de aceste fire”, a adăugat el.

Amintim că săptămâna trecută, Guvernul Filip l-a declarat pe Rogozin drept persona non grata, interzicându-i acestui să treacă hotarul Republicii Moldova, precum şi să tranziteze ţara pe orice cale. Asta după ce vicepremierul rus intenţiona să participe la o ceremonie dedicată aniversării a 25 de ani de la încheierea conflictului armat de pe Nistru şi stabilirea pacificatorilor ruşi în zonă. Potrivit prim-vicepremierului moldovean Andrei Galbur, ministru al Afacerilor Interne, măsura împotriva lui Dmitri Rogozin a fost luată din cauza unui şir de declaraţii cu caracter neprietenos în adresa Republicii Moldova şi a a cetăţenilor săi.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...