Dodon îi mulțumește lui Mogherini pentru suportul acordat de UE Republicii Moldova şi o cheamă în vizită la Chişinău

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Şeful statului, Igor Dodon, care se află în ultimele zile în capitala Iranului, Teheran, a avut o întrevedere cu Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Vice-președinte al Comisiei Europene, Federica Mogherini, căreia i-a mulțumit pentru suportul acordat de UE Republicii Moldova şi a invitat-o la Chişinău.

„În cursul dialogului am făcut un schimb de opinii pe marginea agendei politicii externe și interne a Republicii Moldova. Am mulțumit pentru suportul acordat de UE Republicii Moldova”, a spus Dodon.

Acesta declară că, în cadrul întâlnirii a menționat interesul pentru dezvoltarea unor relații constructive și reciproc avantajoase cu UE.

Totodată, acesta anunţă că planifică, până la sfârșitul anului, să întreprindă o vizită de lucru la Bruxelles şi că a reiterat invitația în adresa Vice-Presedintelui CE de a efectua o vizită în Republica Moldova, în cel mai scurt timp posibil.

Președintele Dodon a fost singurul șef de stat al unei țări europene care a participat la ceremonia de inaugurare a președintelui iranian Hassan Rouhani.

Citeşte şi: (FOTO) Din nou Coreea de Nord: Unde a fost poziționat Dodon la ceremonia de inaugurare a lui Rouhani

Chiar dacă la ceremonie au participat oficiali din mai multe state, inclusiv europene, majoritatea au fost din eșalonul secund, vicespicheri de parlament sau miniștri.

Totuși, câteva țări și-au delegat la Teheran șefii de stat sau de guverne. Este vorba despre oficiali din Afganistan, Armenia, Qatar, Swaziland sau Zimbabwe.

Una dintre cele mai interesante figuri alături de care Dodon a participat la ceremonia de la Teheran este Robert Mugabe, dictatorul din statul Zimbabwe. Mugabe este unul dintre cei mai controversați șefi de state din lume, el fiind acuzat de moartea a sute de mii de cetățeni din cauza foametei declanșate la mijlocul anilor 2000, când inflația în acest stat atinsese 2,2 milioane de procente.

Amintim că în cadrul ceremoniei Dodon a fost poziționat nu foarte fericit cel puțin din punct de vedere geopolitic, el stând la ceremonie lângă reprezentatul Coreei de Nord, Kim Yong-Nam, președintele Prezidiului Adunării Supreme Populare a Coreii de Nord, care stătea în stânga sa. De altfel, Nam este considerat al doilea om al regimului de la Phenian și unul dintre puținii oficiali nord-coreeni pe care dictatorul Kim Jong-Un îl respectă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...