Forţele Navale ale SUA intenţionează să construiască opt edificii, între care un centru comercial, la baza militară de la Bulboaca

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Forţele Navale ale Statelor Unite (United States Navy) este în căutarea antreprenorilor pentru construcţia unor obiecte militare la Baza de instruire militară a Armatei Naţionale de la Bulboaca. Se planifică construcţia a opt clădiri, inclusiv a unui hotel şi a unui centru comercial. Despre aceasta scrie pagina web a postului de televiziune Russia Today (RT), care, întâmplător sau nu, menţionează că baza se află la câteva zeci de kilometri de Tiraspol. Preşedintele Igor Dodon a declarat că se va opune planurilor US Navy.

RT face trimitere la faptul că la data de 5 august, la baza de la Bulboaca s-au încheiat exercițiile militare comune ale militarilor moldoveni şi cei americani „Dragoon Pioneer”, iar cu câteva zile înainte de asta, a efectuat o vizită în Moldova adjunctul comandantului Forțelor Terestre ale SUA în Europa, generalul-maior John Gronski, fapt despre care informează şi ministerul moldovean al Apărării.

Astfel, potrivit RT, Marina SUA este în căutarea unui antreprenor care să edifice pe teritoriul bazei de instruire militară a Armatei Naţionale de la Bulboaca, a opt obiecte, trei dintre care au un caracter obligatoriu – oficiu, bloc locativ şi hotel, iar alte cinci secundare – o şcoală, o staţie de deservire, construcţii locative şi un centru comercial. Potrivit cerințelor tenderului, antreprenorul va trebui să efectueze „proiectarea şi construcția obiectelor pentru desfășurarea operațiunilor militare în condiții urbane pe teritoriul bazei de la Bulboaca”, valoarea contractului fiind între 100 şi 250 de mii de dolari SUA.

Constructorul va trebui să respecte un şir de reguli, inclusiv solicitările Ministerului Apărării Republicii Moldova şi Marinei SUA, Comandamentului NAVFAC (Naval Facilities Engineering Command), precum şi să primească acceptul autorităților moldoveneşti.

Începând cu anul 2012, baza militară de la Bulboaca trece printr-un proces de renovare cu ajutorul financiar al SUA în valoare de 1,6 milioane de dolari.

Contactat de RT, președintele Igor Dodon a menţionat că se va opune planurilor US Navy. „Chiar dacă au fost unele înțelegeri până la numirea mea, eu voi bloca totul. Noi trebuie să menținem statutul nostru de neutralitate”, a declarat Dodon, menționând că va verifica această informație.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...