Grupul Google, acuzat de sexism după ce un inginer a „explicat” dominația bărbaților

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Grupul Google s-a aflat duminică în centrul unor controverse în Statele Unite după ce unul dintre angajații companiei a afirmat, într-o notă internă, că prezența foarte slabă a femeilor în industria tehnologiei este cauzată de anumite „diferențe biologice”, informează AFP.

Acea notă, considerată „sexistă” de presa americană, a realimentat o dezbatere în curs despre existența unei „culturi sexiste și a hărțuirii sexuale” în mediul tehnologic, dominat în mare parte de bărbați.

În acea scrisoare de 3.000 de cuvinte, un inginer de sex masculin a afirmat că „alegerile și capacitățile bărbaților și femeilor sunt divergente, în mare parte din cauze biologice și (deci) aceste diferențe pot să explice motivul pentru care nu există o reprezentare egală a femeilor în industria tehnologică (și în funcțiile) de conducere”.

Aptitudinile naturale ale bărbaților îi fac pe aceștia să devină programatori în informatică, în timp ce femeile sunt, potrivit autorului acelei note interne, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, mai înclinate spre „sentimente și estetică decât spre idei”, fapt pentru care ele optează spre cariere „în domeniul social sau artistic”.

„Nu este un punct de vedere pe care eu și compania să îl susținem, promovăm sau încurajăm”, a declarat într-un mesaj transmis angajaților Danielle Brown, directoarea departamentului de diversitate din cadrul Google, recrutată recent de la compania Intel și instalată în funcție doar de o lună.

În același e-mail, ea afirmă că dezbaterea internă este animată „de principiile de egalitate la locul muncă, existente în codul de conduită, politicile și regulamentele împotriva discriminării”.

Danielle Brown mai spune că Google a dorit întotdeauna să apere „o cultură în care aceia care au puncte de vedere diferite, inclusiv politice, să se simtă în siguranță pentru a le exprima”.

Contactați de AFP, reprezentanții Google nu au dorit să comenteze acest caz. Până la ora transmiterii acestor informații, nu se știe dacă Google prevede măsuri disciplinare împotriva inginerului în cauză.

Publicarea scrisorii acestuia de către site-ul Motherboard, duminică, a avut loc după alte scandaluri și demisii asociate lipsei de diversitate din companiile-far din Silicon Valley.

Travis Kalanick, cofondator al Uber, a demisionat pe 21 iunie după o serie de suspendări și demisii ale unor angajați și manageri de nivel înalt, pe fondul unor acuzații de sexism și hărțuire. Fostul director al companiei, renumit pentru glumele pe care le făcea despre cuceririle sale feminine, a fost acuzat că a încurajat el însuși o cultură a întreprinderii propice unor astfel de derapaje de comportament.

În prezent, 69% din totalul salariaților Google sunt bărbați, iar procentul urcă până la 80% în domeniul locurilor de muncă tehnice din cadrul grupului, potrivit celor mai recente statistici.

La Facebook, femeile reprezintă doar 27% din managerii cu funcții superioare în 2016. În cazul companiei Apple, doar 37% din totalul angajaților sunt femei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...