Efectele macabre ale încălzirii globale; Ce se întâmplă în munții Alpi

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Sute de corpuri ale alpiniştilor morţi sau dispăruţi în Alpii elveţieni în ultimul secol ar putea ieşi la suprafaţă în perioada următoare, în condiţiile încălzirii climei şi a micşorării gheţarilor, avertizează poliţia din Elveţia.

Afirmaţia a fost făcută în contextul în care, luna trecută, au fost descoperite mai multe rămăşiţe ale alpiniştilor decedaţi pe munte de-a lungul vremii. Cea mai recentă astfel de descoperire e cea a unui alpinist care şi-a pierdut viaţa pe munte în urmă cu 30 de ani, arată The Guardian.

Cadavrul bărbatului a fost zărit de doi alpinişti, marţi, în Valea Saas. La vedere erau doar un braţ şi doi bocanci. Cei doi au anunţat echipele de salvare, care au reuşit, după două ore, să-l scoată din gheaţă.

Ulterior, s-a stabilit că rămăşiţele sunt ale unui cetăţean german, născut în 1943, dat dispărut în 11 august 1987.

Se presupune că bărbatul nu avea încălţăminte corespunzătoare, pentru gheaţă, şi a căzut într-o fisură a acesteia.

Descoperirea vine la mai puţin de o săptămână de când au fost găsite rămăşiţele unui cuplu de elveţieni, dispăruţi în urmă cu 75 de ani. Acestea au fost găsite în gheţarul Tsanfleuron, din acelaşi canton. Cei doi, dispăruţi în 15 august 1942, nu erau turişti, ci localnici.

Şi tot recent a fost scos la iveală şi corpul unei persoane despre care se crede că s-a aflat într-un avion Air India prăbuşit în zona în urmă cu peste 50 de ani. De această dată, descoperirea s-a făcut în Alpii francezi, pe Mont Blanc.

Gheţarii din Elveţia se topesc cu o repeziciune fără precedent. Din 1850, când gheţarii acopereau 1.735 de km pătraţi din solul Elveţiei, acum s-a ajuns la doar jumătate din regiune acoperită de gheţari, adică 890 de km pătraţi.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...