(FOTO) Este de 3,5 ori mai scumpă ca dolarul și are o istorie extraordinară; Povestea celei mai valoroase monede din lume

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Este una dintre cele mai bogate ţări din lume, are în pământ o comoară naturală, are unii dintre cei mai înstăriţi cetăţeni şi, în consecinţă, deţine şi cea mai valoroasă monedă din lume. Este vorba despre Kuweit, al cărei dinar valorează 3,5 dolari.

Dinarul kuweitian a fost introdus în circulaţie în 1961, în locul rupiei din golf. Valoarea să a fost iniţial echivalentă cu cea a unei lire sterline.

După invadarea Kuweitului de către Irak, dinarul kuweitian a fost înlocuit cu cel irakian şi cantităţi imense de bancnote au fost furate de invadatori.

După eliberare, moneda kuweitiană a fost reintrodusă în circulaţie şi banca centrală a tipărit o nouă serie de bancnote.

De la introducerea să în circulaţie, în 1961, au fost tipărite cinci serii de bancnote. Prima serie a circulat până în 1982 şi a avut a avut că subdiviziuni jumătatea de dinar şi sfertul de dinar.

După înfiinţarea băncii centrale din Kuweit, în 1970, a fost introdusă o nouă serie de bancnote şi au fost emise hârtiile de 5 şi 10 dinari. A treia emisiune de bancnotă a introdus hârtia de 20 de dinari, care este și cea mai valoroasă.

După războiul cu Irakul, banca centrală a folosit, la tipărirea de bancnote, tehnologii sofisticate, pentru a împiedică falsificarea.

În prezent, dinarul din Kuweit este cea mai valoroasă moneda din lume, reprezentând 3,30 dolari sau 60 de lei moldovenești.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...