Expert: Declararea lui Rogozin persona non-grata în Moldova, la îndemâna lui Dodon. Cazul va fi folosit în campania electorală

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a fost declarat indezirabil în Republica Moldova după ce a făcut mai multe comentarii ofensatoare la adresa Chișinăului, a spus ministrul moldovean de externe, Andrei Galbur. Veaceslav Berbeca, expert la Institutul Viitorul nu exclude ca această decizie să fie urmată de reacții cu mult mai dure din partea Rusie.

„Prin gura lui Rogozin dar și a altor oficialități au fost anunțate anumite măsuri care ar putea fi luate împotriva Republicii Moldova, drept răspuns la declararea lui Rogozin persoană non grata. Dacă vă aduceți aminte, s-au referit și la faptul că în Rusia lucrează foarte mulți cetățeni ai Republicii Moldova, au fost invocate și alte probleme de ordin econonimc cu care ar putea să se confrunte Republica Moldova”, spune Berbeca.

După încercarea eșuată a lui Rogozin să ajungă în Moldova săptămâna trecută, dar și după declararea lui persona non grata, se pare că relațiile dintre guvernul moldovean și Kremlin nu trec printr-o perioadă prea ușoară, mai observă Berbeca.

Totuși, mai spune el, asta nu înseamnă că președintele pro-rus Igor Dodon va întâmpina dificultăți în comunicarea sa cu Moscova. Mai mult, Veaceslav Berbeca crede că Igor Dodon ar putea încerca să speculeze pe marginea unor astfel de momente, în prag de campanie electorală pentru alegerile din anul viitor.

Citește și: (FOTO) Guvernul, sfidat de Dodon; Acesta s-a întâlnit cu Rogozin, cerând „prietenilor ruși” să răspundă cu „înțelepciune” la acțiunile nesăbuite ale Chișinăului

„Nu este exclus ca aceasta deteriorare a relațiilor, care ar putea să fie dupa declararea lui Rogozin persoană non grata, ar putea fi folosită de către ruși dar și de către Igor Dodon în folosul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova.”

Președintele Igor Dodon a încercat să recupereze sâmbătă întâlnirea ratată de săptămâna trecută cu Dmitri Rogozin. Întâlnirea dintre cei doi a avut loc în capitala Iranului, Teheran, la ceremonia de învestire a preşedintelui iranian.

Conform președintelui Dodon, discuția a fost una „foarte bună”, cei doi exprimându-și speranța că dialogul bilateral nu va fi afectat de acțiunile Guvernului de la Chișinău, „credibilitatea căruia este pusă sub semnul întrebării de cetățeni”.

Totodată, Dodon anunță că i-a cerut lui Rogozin ca Federația Rusă să nu sancționeze Republica Moldova pentru cele întâmplate. „Am îndemnat prietenii noștri ruși să răspundă cu înțelepciune la acțiunile nesăbuite ale Guvernului și să nu cedeze provocărilor”, a cerut Dodon.

Acesta a ținut să menționeze că, în calitate de președinte al Republicii Moldova, având un mandat legitim va apăra „interesele poporului moldovenesc”, și va bloca prin toate mijloacele posibile, declarația adoptată de Parlament și de majoritatea parlamentară a Partidului Democrat prin care se cere retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Transnistriei, acțiune menită să „distrugă relațiile bilaterale cu Federația Rusă”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...