Principală  —  Pamflet   —   Ţuţu la închisoare: antrenamente la…

Ţuţu la închisoare: antrenamente la răcoare

Deputatul Ţuţu a ajuns zilele trecute la închisoarea nr.10 din Goian. Departamentul Instituţiilor Penitenciare spune că închisoarea l-a primit cu multă căldură, chiar dacă în celule era răcoare. Pentru că nu ştia la ce să se aştepte, Ţuţu şi-a luat şi mănuşile de box. La văzul acestora, angajaţii s-au bucurat şi le-au cerut cadou. Ţuţu le-a dăruit, promiţând că, de azi, deţinuţii vor fi mai cuminţi.

Constantin Ţuţu nu a putut explica șefilor închisorii care anume este scopul vizitei sale la penitenciar. Tot ce ştia este că şeful i-a ordonat să vină la închisoare, dar aşa cum el nu ştie să pună întrebări, nici să afle răspunsuri, s-a sculat de dimineaţă şi s-a dus unde i s-a spus. Primul lucru ce i-a venit în gând e că i-o fi venit şi lui timpul să facă închisoare, văzând în jur că, din când în când, mai mulţi prieteni, colegi, parteneri ai şefului său, ajung tam-nisam, într-un moment dat, în arest. Ţuţu şi-a amintit de omorul de la Orhei, de alte bătăi şi n-a mai pus întrebări. Şi-a luat geanta cu costumul sportiv, câţiva prieteni să-l însoţească, inima în dinţi şi a mers la penitenciar. Da, şi-a luat şi mănuşile de box, căci a auzit că acolo uneori astea te ajută să îţi obţii un loc pe patul de la geam, sau chiar felul doi la prânz.

Ajuns la faţa locului, a spus buna ziua şi a întins mâinile, ca pentru cătuşe. Cei din penitenciar i le-au strâns cu căldură şi mergeau în jurul lui în vârful degetelor ca la balet K1. Văzând că angajaţii penitenciarului nu i-au pus cătuşe şi nu l-au dus în celulă, a înţeles că e foarte important să se împrietenească cu ei, căci aşa prieteni sunt de mare ajutor ori de câte ori ai nevoie.

Deputatul Ţuţu le-a comunicat că, deşi munca sa de bază este „trinirofka”, de a-l apăra pe şef de orice, oricând şi oriunde, uneori mai merge la şedinţele din Parlament, unde vorbeşte foarte rar, gândeşte şi mai puţin şi nu scrie deloc. Apoi le-a arătat mănuşile de box şi le-a lămurit la ce prind bine.

Angajaţii penitenciarului au cerut mănuşile pentru muzeul torturii din penitenciar. I-au solicitat şi ajutor pentru dezvoltarea abilităţilor de dezbătut duhul libertăţii din unii deţinuţi. Totodată, i-au comunicat parlamentarului că se aude că, în curând, la răcoare vor ajunge un şir de deputaţi şi membri ai Guvernului, iar aceştia trebuie păziţi în mod special şi chiar apăraţi de furia deţinuţilor. Ţuţu a fost întrebat ce le place deputaţilor, cum le place, de ce le place. Pentru că nu ştie nimic despre alţii, Ţuţu le-a vorbit în baza propriei experienţe, spunând că tuturor le place „trinirofka” şi „abedul”.

Stresaţi, angajaţii penitenciarului au murmurat că, în acest caz, e nevoie de o sală de antrenamente. Bucuros, campionul parlamentar le-a promis o sală de pomină. În curând, penitenciarul va primi saci de box, pentru antrenamente. Pentru ca angajaţii penitenciarului, dar şi viitorii ortaci să fie mai inspiraţi la boxat, sacii vor fi personalizaţi, purtând huse pictate pe următoarele subiecte: Zâmbetul lui Plahotniuc, Cămaşa Maiei, Posteriorul lui Dodon pe munte, Ruşinea lui Cristi Tabără, Pelincuţa Buligată, Markovka lui Voronin, Perna lui Marian Lupu, Averea lui Nae, Borsetka Constantinovna.

Marian Şura-Mura

! Acest text este un pamflet şi trebuie citit ca atare

Pam­fle­tul este o scri­e­re jur­na­lis­ti­că, care vizea­ză sen­zațio­na­lul prin exploa­ta­rea rea­li­tă­ții ime­di­a­te. El își pro­pu­ne să infor­meze, să for­meze dar și să amu­ze publi­cul, capa­bil „să gus­te” din tră­să­tu­ri­le meni­te să-l defi­neas­că drept spe­cie lite­ra­ră: sati­ra, paro­dia, iro­nia și umo­rul.