„Cineva trebuia să ridice o ţară furată şi sărăcită din genunchi. Părea să fie o misiune aproape imposibilă, pentru că oamenii, la un moment dat, nu mai credeau în nimeni şi în nimic. Speranţa a renăscut, dincolo de cuvinte. Sunt câteva clipe imortalizate pe parcursul ultimilor ani de rezistenţă. De curaj şi dăruire. Pentru oameni şi împreună cu ei. La mulţi ani, Andrei Năstase! Lupta continuă!” - este mesajul postat de fotograful Mihai Marcuta, însoţit de mai multe fotografii în care apare preşedintele Platformei DA, ca lider al protestelor, om politic, alături de oameni din ţară şi de lideri politici din străinătate, dar şi alături de familie, mamă, soţie şi cei trei copii ai săi.

Andrei Năstase s-a născut pe 6 august 1975, în satul Mândreşti, raionul Teleneşti. A studiat la Facultatea de Istorie-Geografie a Universităţii „Stefan cel Mare” din Suceava, România, apoi la Facultatea de Drept a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, România.

La începutul anului 2015, alături de mai mulţi lideri de opinie, jurnalişti, jurişti, politologi, a participat la înfiinţarea Platformei Civice Demnitate şi Adevăr. Este unul din liderii mişcării protestatare din Moldova din septembrie 2015 şi preşedintele Consiliului Marii Adunări Naţionale (CMAN).

La 1 noiembrie 2015 este ales Preşedinte al Biroului Executiv al Grupului de Iniţiativă constituit în vederea organizării referendumului republican de modificare a Constituţiei sub aspectul alegerii şi demiterii directe a preşedintelui de către popor, limitarea imunităţii parlamentare şi a numărului de deputaţi de la 101 la 71. A elaborat proiectele de legi care au fost ulterior expertizate şi avizate pozitiv de către Curtea Constituţională.

În decembrie 2015 o parte din membrii Platformei Demnitate şi Adevăr, inclusiv Andrei Năstase, în vederea implementării Proclamaţiei Marii Adunări Naţionale din 6 septembrie 2015 şi a Rezoluţiei din 13 septembrie 2015, s-au alăturat Partidului Forţa Poporului (PFP), şi la congresul extraordinar al PFP din 13 decembrie 2015 formaţiunea a fost redenumită în Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr. Andrei Năstase a fost ales noul preşedinte al partidului.

Andrei Năstase este căsătorit şi are trei copii.