(FOTO) Din nou Coreea de Nord: Unde a fost poziționat Dodon la ceremonia de inaugurare a lui Rouhani

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Igor Dodon a fost singurul șef de stat al unei țări europene care a participat la ceremonia de inaugurare a președintelui iranian Hassan Rouhani.

În aceste condiții, Dodon a fost poziționat nu foarte fericit cel puțin din punct de vedere geopolitic, el stând la ceremonie lângă reprezentatul Coreei de Nord, Kim Yong-Nam, președintele Prezidiului Adunării Supreme Populare a Coreii de Nord, care stătea în stânga sa. De altfel, Nam este considerat al doilea om al regimului de la Phenian și unul dintre puținii oficiali nord-coreeni pe care dictatorul Kim Jong-Un îl respectă. 

Se întâmplă după ce la sfârșitul lunii iunie, la Chișinău, a fost invitată o delegație din Coreea de Nord, în frunte cu fostul ministru de Externe Ri Su-Yong. Delegația nord-coreeană a participat la „Reuniunea solemnă consacrată aniversării a 20 de ani de la înființarea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova” și a avut întrevederi și cu Igor Dodon.

Acest fapt a stârnit un val de critici dure din partea opoziției de la Chișinău, dar a și determinat presa americană să scrie despre posibile sancțiuni la adresa Republicii Moldova, mai ales că invitația a venit în perioada în care relațiile dintre Coreea de Nord și Occident sunt practic la cel mai scăzut nivel din ultimii 50 de ani.

Citește și: Moldova ar putea fi sancționată de SUA; Prietenia lui Dodon cu Coreea de Nord e de vină

De altfel, chiar în ziua în care Dodon stătea lângă reprezentatul Coreei de Nord, ONU vota noi sancțiuni la adresa regimului de la Phenian, menite să reducă exporturile nord-coreene cu peste 30% sau echivalentul a un miliard de dolari. 


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...