Ultima oră

Guvernul declară război evaziune fiscale

otrivit startupcafe.ro, inițiativa este inclusă într-un proiect de ordonanță al Ministerului Finanțelor, proiect care prevede și amenzi pentru cei care încalcă oligațiile de plată a TVA prin acest sistem.
Guvernul a ajuns la această măsură după ce s-a plâns că furnizorii sau prestatorii încasează TVAaferentă operațiunilor taxabile efectuate, dar că nu întotdeauna plătesc către bugetul de stat taxa datorată, utilizând sumele încasate cu titlul de TVA de la clienți în alte scopuri, beneficiind astfel de un avantaj față de furnizorii sau prestatorii corecți.
Concret, prin sistemul de plată defalcată a TVA, ministerul Finanțelor vrea ca firmele să fie obligate să își deshidă cont separat de TVA, la Trezorerie sau la bănci, din care să nu poată retrage bani, ci doar să primească de la clienți.

Opțional, mecanismul VAT split va fi aplicat de la 1 septembrie 2017, dar de la 1 octombrie se va introduce obligatoriu.

Conform proiectului de ordonanță, constituie contravenții următoarele fapte, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții ca, potrivit legii, să fie considerate infracțiuni:

a) plata TVA de către persoanele impozabile și instituțiile publice în alt cont decât contul de TVA al furnizorului/prestatorului, în condițiile în care acesta a comunicat beneficiarului un cont de TVA;

b) nerespectarea de către persoanele impozabile și instituțiile publice, înregistrate în scopuri de TVA, a obligațiilor de a-și deschide cont de TVA și a celor legate de debitarea contului de TVA.

c) nerespectarea de către persoanele impozabile și instituțiile publice, înregistrate în scopuri de TVA , a obligațiilor privind virarea TVA în propriul cont de TVA, în urma diverselor încasări.

d) debitarea contului de TVA de către titular în alte condiții decât cele prevăzute de prezenta ordonanță în perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2017.

Contravențiile de la literele a) și d) se vor sancționa cu amendă egală cu 50% din suma reprezentând TVA nevirată în contul de TVA al furnizorului/ prestatorului.

Contravențiile de la litra b) se vor pedepsi cu amendă cuprinsă între 2000 lei și 4000 lei.

Contravenția de la la litera c) se vor pedepsi cu o amendă egală cu 10% din suma reprezentând TVA nevirată în contul de TVA al furnizorului/prestatorului.

Proiectul mai prevede că dacă va achita amenda în cel mult 48 de ore, contravenientul va putea plăti jumătate din cuantumul sancțiunii.

Sursa: stiripesurse.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *