Aflat în SUA în momentul deciziei preşedintelui Poroşenko, la sfârşitul lui iulie, Saakaşvili „şi-a cumpărat bilet”. „Americanii nu m-au arestat. Polonezii nu. Am fost primit cu simpatie de către autorităţile oficiale şi iată-mă la Varşovia”, a declarat Saakaşvili într-un interviu acordat vineri seara televiziunii poloneze RV Republika (de dreapta).

Retrăgându-i fostului preşedinte georgian cetăţenia ucraineană, Poroşenko, care i-o acordase în 2015, l-a făcut apatrid pe Saakaşvili, deoarece el şi-a pierdut cetăţenia georgiană obţinând paşaport ucrainean.

AFP notează că este imposibil deocamdată să se stabilească ce titlu de călătorie i-a permis lui Saakaşvili să părăsească SUA pentru a merge într-o ţară a Uniunii Europene, în cadrul căreia el intenţionează acum să circule. 

„Voi avea întâlniri în alte ţări europene. Voi merge, printre altele, la Bruxelles. Am început cu Polonia, deoarece ea este foarte importantă pentru noi”, a declarat Saakaşvili într-un alt interviu, pentru postul de radio RMF FM. El a precizat că a discutat la Varşovia despre „posibilităţi de cooperare” cu responsabili ai partidului conservator naţionalist PiS, aflat la putere în Polonia.

Mihail Saakaşvili şi-a reafirmat intenţia de a se întoarce în Ucraina, unde este ameninţat cu extrădarea în Georgia, dar el nu a oferit mai multe detalii.