(GRAFIC) Lista salariilor minime din Europa: Cel prestigios este de 10 ori mai mare decât cel mediu Republica Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Republica Moldova este în continuare una dintre ţările cu cele mai prost plătite locuri de muncă din Europa, salariul minim exprimat în euro al unui angajat fiind de circa 200. Pe de altă parte un luxemburghez câştigă, minim, 1,923 de dolari net lunar, potrivit datelor din 2016.

Conform unui raport, prezentat de Institutul de Relații Internaționale din Moldova, salariul minim lunar al unui luxemburghez este de 1,923 de euro, fiind cel mai mare din categoria țărilor europene. Și irlandezii se pot lăuda cu salarii mari, mai exact, salariul minim lunar în Irlanda este de 1,546 de euro, în timp ce în Olanda acesta atinge valoarea de 1,530 de euro.

În ianurie 2016, 22 din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene aveau un salariu minim impus prin lege. Excepţiile sunt Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda şi Suedia. Cel mai mare salariu minim din Europa se apropie de 2.000 de euro. Diferenţele la nivelul Uniunii Europene sunt foarte mari, salariul minim variind de la 215 de euro în Bulgaria la 1.923 de euro în Luxemburg. Statele pot fi împărţite în trei grupe distincte. Prima categorie, ţările în care salariul minim pe economie este mai mic de 500 de euro pe lună, sunt în număr de 10 state: Bulgaria, România, Ungaria, Cehia, Letonia, Slovacia, croaţia, Estonia şi Polonia.

Conform datelor, cel mai mic salariu minim lunar se primește în Bulgaria (214 euro), România (254 euro) și Ungaria (350 euro).

Al doilea grup cuprinde cinci state membre UE (Portugalia, Grecia, Malta, Spania şi Slovenia), care au salariul minim cuprins între 500 şi 1.000 de euro pe lună. 

Salarii minime care depășesc 1,000 de euro primesc muncitorii țărilor precum Belgia (1,516 euro), Marea Britanie (1,479 euro), Franța (1,466 euro) și Germania (1,440 euro). 

Cele mai mari salarii din Republica Moldova le au muncitorii din domeniul informații și comunicații, urmați de cei din domeniul activităţi financiare şi de asigurări și producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat. Cel puţin aşa arată datele prezentate de Biroul Naţional de Statistică (BNS).

Potrivit unui raport, în iulie media salariului din domeniul informații și comunicații a constituit 10,000 de lei, fiind în creștere față de lunile precedente. La polul opus sunt angajaţii din agricultură, silvicultură şi pescuit, urmaţi de cei din domeniul de agrement, dar şi sectorul hotelier, unde angajaţii sunt plătiţi în medie cu 3,000 de lei lunar.

Conform datelor BNS, salariul minim nominal brut este de puțin peste 4.000 de lei, adică circa 200 de euro. 


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...