Prognoze pesimiste de la BNM: Rata anuală a inflației va continua să înregistreze un nivel înalt

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Conform rundei curente de prognoză, deviația PIB va înregistra o recuperare lentă și constantă pentru întreaga perioadă de prognoză. Totuși, ea va rămâne în palierul negativ pentru primele patru trimestre. Ulterior, va consemna valori pozitive nesemnificative.

Plasarea activității economice sub nivelul său de echilibru, pentru primele patru trimestre, va determina presiuni dezinflaționiste, pe când înregistrarea valorilor pozitive ale deviației PIB în ultimele patru trimestre ale orizontului de prognoză va genera presiuni inflaționiste, deși neimportante.

Condițiile monetare reale vor avea un impact eterogen asupra cererii. Rata reală efectivă de schimb va manifesta efecte restrictive pentru tot orizontul de prognoză. Rata reală a dobânzii va fi stimulativă în prima parte a orizontului, după care, până la sfârșitul acestuia, va alimenta un caracter slab restrictiv al condițiilor monetare.

Rata anuală a inflației va continua să înregistreze un nivel înalt și în trimestrul III 2017, ulterior va coborî rapid spre limita inferioară a intervalului de variație al țintei. În trimestrul I 2018, inflația va reveni în interval și se va menține aici până la finele orizontului de prognoză, preponderent, în proximitatea limitei inferioare. În trimestrul III 2017, va atinge valoarea maximă de 7.4 la sută, iar valoarea minimă de 3.5 la sută o va înregistra în trimestrele IV 2018 și I 2019.

Comparativ cu valorile consemnate în cadrul Raportului asupra inflației nr. 2, 2017, valorile medii anuale proiectate ale ratei anuale a inflației sunt inferioare cu 0.3 puncte procentuale pentru anul 2017 și cu 0.7 puncte procentuale pentru anul 2018.

În trimestrul II 2017, rata medie anuală a inflației a constituit 7.1 la sută, fiind cu 2.8 puncte procentuale superioară celei din trimestrul precedent. În luna iunie 2017, inflația a înregistrat 7.3 la sută. Ca rezultat, pe parcursul trimestrului II 2017, aceasta s-a plasat peste limita superioară a intervalului țintei inflației stipulat în Strategia politicii monetare pe termen mediu.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...