Germania critică SUA pentru lipsa de cooperare cu UE

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Sigmar Gabriel, ministrul german de Externe, a declarat, vineri, că noile sancţiuni împotriva Rusiei sunt mai mult decât problematice şi este de părere că SUA folosesc instrumentul sancţiunilor pentru a înlocui gazul rusesc din UE cu cel american, relatează site-ul agenţiei de presă Reuters, consultată de Mediafax.

Sigmar Gabriel, prezent în oraşul german Wolfsburg, a criticat Statele Unite pentru că au renunţat la cooperarea cu Uniunea Europeană în ceea ce priveşte Rusia, afirmând că această cooperare a fost foarte importantă în trecut pentru a-i da Moscovei un răspuns ferm.

”Proiectul de lege (n.red.: privind sancţiunile) arată clar că ei urmăresc doar interese economice, iar noi considerăm acest lucru inacceptabil. Combinând în mod agresiv aspecte de politică externă cu interese economice, americanii vor să scoată gazul rusesc de pe piaţa europeană ca să vândă aici propriul caz. Asta este ceva ce cu siguranţă nu putem accepta”, a declarat Sigmar Gabriel.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump a promulgat miercuri pachetul legislativ adoptat de Congres ce vizează noi sancţiuni impuse Rusiei. Moscova a ripostat şi a impus reducerea drastică a numărului personalului diplomatic american de pe teritoriul Rusiei.

Legea prevede sancţiuni pentru orice companie care participă la dezvoltarea, întreţinerea, modernizarea sau repararea infrastructurilor ruse folosite pentru exportul de petrol şi gaze, astfel că ar putea fi afectate interesele unor companii europene, cum sunt cele implicate în construcţia gazoductului Nord Stream II, care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică.

Sancţiunile au fost criticate şi de o parte dintre statele UE, în mod special de Germania, deoarece o parte dintre companiile europene ce lucrează cu Rusia în sectorul energetic ar fi afectate de noile sancţiuni. Astfel, ar putea intra sub incidenţa sancţiunilor companiile germane Uniper sau Wintershall, francezii de la Engie, austriecii de la OMV sau anglo-olandezii de la Shell.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...