Povestea brânzei din seifurile băncilor din Italia; E tratată precum aurul și valorează circa 190 milioane de euro

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Instituția bancară Credem din Italia arată pe dinafară ca orice altă bancă. În seifurile ei erau însă anul trecut 430.000 de roți întregi de parmezan, aranjate pe câte 20 de rânduri. Parmezanul depozitat aici valorează 190 milioane de euro, iar împrumuturile garantate prin brânză datează din timpul familiei Medici.

Banca primește parmezanul de la producătorii locali și le acordă acestora împrumuturile de care au nevoie, percepând o dobândă de 3-5%, în funcție de calitatea brânzei.

Mecanismul face ca vreme de doi ani, cât durează până ca brânza să se matureze în seif, banii să circule și să le permită producătorilor să își crească animalele și să își plătească angajații.

Brânza din seifuri este tratată precum aurul, trebuie să îndeplinească anumite criterii, este testată, curățată și chiar gustată din când în când, pentru a se vedea dacă i se menține ratingul.

Expertul degustator Cristian Bertolini declară pentru CNN că fiecare lot trebuie să îndeplinească niște criterii stricte. Dacă nu se întâmplă acest lucru, ratingul produsului este scăzut și aceasta nu mai primește eticheta de Parmigiano Reggiano, fiind vândută ca o brânză italiană de rând.

Familia Caretti se ocupă cu producția de brânzeturi din 1925, iar astfel de împrumuturi au permis să își mențină afacerea în viață. Datorită relației vechi pe care au dezvoltat-o cu banca, acum au acolo propriul seif pentru depozitarea parmezanului. În fiecare zi produc câte 32 de roți de Parmigiano Reggiano, ajungând la aproape 12.000 pe an.

„Nu e vorba de o muncă grea, ci de o pasiune puternică, pentru mine și pentru toți ai mei”, spune proprietarul Davide Caretti, care a preluat afacerea de la tatăl său.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...