Actualitate

„Lucifer” peste România

Italienii au supranumit valul de caniculă „Lucifer” și le-au recomandat oamenilor să nu iasă din case, în special la orele amiezii, când temperaturile ating 45 de grade Celsius la umbră.

În România, 12 judeţe din vestul ţării se află, vineri, sub cod roşu de caniculă, meteorologii avertizând că în aceste zone temperaturile se vor situa între 39 şi 42 de grade. Restul ţării se află sub cod portocaliu de caniculă, cu temperaturi între 36 şi 39 de grade.

Temperaturile anormal de mari și lipsa precipitațiilor a favorizat izbucnirea mai multor incendii violente de vegetație în Portugalia sau în Franța, unde 12.000 de oameni au fost evacuați din calea flăcărilor.

Autoritățile din Viena au interzis plimbările cu caleașca, întrucât temperaturile au depășit și aici 35 de grade Celsius.

Cea mai mare temperatură înregistrată vreodată în Europa a fost de 48 de grade Celsius, în Atena, în 1977. Iar săptămâna aceasta, temperaturile maxime înregistrate au atins 43,4 grade în Turcia și 42,8 grade în Cordoba, Spania și în Frosinone, Italia.

Meteorologii au însă o veste proastă: valul de caniculă va continua atât în weekend, cât și la începutul săptămânii viitoare.

Mihai Timu a spus că, deşi la începutul săptămânii viitoare vor fi perioade de răcorire pentru partea nordică a ţării – unde vremea va fi instabilă şi vor fi furtuni – în sud şi sud est va fi în continuare caniculă. 

Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *