O casă de avocatură va reprezenta gratuit studenții de la medicină care au fost dați în judecată de către Ministerul Sănătății

Foto: facebook.com/usmf.md/

Conflictul între absolvenții de la ÎP Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și Ministerul Sănătății continuă, iar viitorii medici și-au mărit șansele de câștig. Aceștia vor fi apărați de o casă de avocatură în mod gratuit.

Conform Bizlaw, casa de avocatură „Efrim, Roșca și Asociații” va reprezenta medicii, care au făcut studiile la buget, în procesul cu Ministerul Sănătății, pro bono. În prezent, avocații ERA deja reprezintă șapte medici și discută cu mai mulți doctori, care se află peste hotare. Casa de avocatură a anunțat că va reprezenta toți medicii rezidenți care se vor adresa la ERA.

La stabilirea criteriilor de selectare a cazurilor pentru litigare, ERA urmează să identifice răspunsul la următoarele întrebări:

#1. Potențial: Are cazul probabilitate rezonabilă să prezinte un succes atât pentru client, cât și pentru societate? Este cazul suficient de puternic pentru a porni o reformă a legilor naționale care nu sunt conforme reglementările internaționale în drepturile omului?

#2. Valoare adăugată: Este cazul suficient de a se transforma într-un precedent judiciar care ulterior va genera o schimbare la nivel de legislație?

#3. Impact: Are relevanță litigiul pentru comunitate? Acesta ar trebui să genereze o atenție sporită în rândurile cetățenilor și să creeze o jurisprudență progresivă în societate.

„Cazul celor 100 de medici rezidenți, acționați în instanțe, corespunde acestor trei criterii prin: potențial, valoare adăugată și impact social. Tinerii specialiști, cu studii superioare în medicină, au căzut sub incidența unei decizii selective ale autorităților. În condițiile în care sunt puțini medici, care pot asigura necesitățile de cadre din Republica Moldova, aceștia vor fi și mai motivați să părăsească țara, pentru a-și găsi un job în afară, conform specialității”, a declarat Oleg Efrim, magerul ERA, pentru Bizlaw.

În primăvara anului 2017, Ministerul Sănătății a transmis 103 cereri de chemare în judecată studenților, care au făcut studiile la buget, de la ÎP Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, și care nu s-au angajat în câmpul muncii conform îndreptărilor oferite de minister.

Conflictul între acele două părți a început cu semnarea contractului de studii de studenți, pe de o parte, și ÎP Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, și Ministerul Sănătății Republicii Moldova, pe de altă parte, termenii căruia viitorii medici nu l-au respectat, refuzând sa activeze în localitățile în care au fost repartizați. Ministerul Sănătății solicită returnarea a câte 235 de mii de lei de la fiecare medic în parte, pentru studiile la buget.

Însă, după părerea grupului de studenți, Ministerul Sănătății, de asemenea, nu și-a respectat obligațiile: „Vrem să menționăm că există cazuri în care nu s-a luat în considerație domiciliul permanent. Mai mult ca atât, la momentul acționării în judecată, contractul este expirat, ceea ce pune sub semne de întrebare obligația tânărului specialist de a respecta prevederile contractului”, spun tinerii.

Până în prezent, se cunoaște că Ministerul Sănătății le-a cerut medicilor să întoarcă sume de la 190 000 până la 235 000 de lei, pentru nerespectarea cerințelor contractului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Liuba Țobenco
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente