A greșit destinatarul. Cum un deputat democrat a dezvăluit că legea tutunului a fost modificată la cererea lui Plahotniuc

Foto: http://gagauzinfo.md

După ce acum doi ani au votat o lege riguroasă privind controlul tutunului în Republica Moldova, deputații moldoveni au operat modificări suspecte, în ultima ședință a Parlamentului. Documentul, împreună cu alte legi, a suferit mai multe modificări. Deputații le-au votat la pachet în lectura a doua, fără întrebări sau dezbateri, scrie e-sanatate.md

Potrivit portalului e-sanatate.md, astfel, deputații au considerat că în noua redacție a Legii privind controlul tutunului cuvintele „produs din tutun” și „fum din tutun” trebuie să se numească obligatoriu „produse din tutun pentru fumat”. Potrivit legii, fumatul tutunului, sub orice formă, este interzis în toate spațiile publice închise și semiînchise.

În aceleași timp, articolul 19 din lege a fost suplimentat cu alineatul 6 potrivit căruia „produsele din tutun, altele decât cele pentru fumat, precum și pachetele unitare și ambalajele exterioare ale acestora să fie exceptate de la interdicții”. Acest lucru înseamnă că în Moldova va fi permisă vânzarea, utilizarea și promovarea acestora. În schimb restricția rămâne valabilă pentru țigările obișnuite, electronice, narghilea, care produc fum. În acest fel,  modificările la lege vor permite minorilor să cumpere pe internet produse din tutun care nu ard și care dintre ele fac parte din această categorie.

Amendamente la mai multe legi, cele care vizează legea controlul tutunului au fost propuse de către deputatul democrat, Cornel Dudnic, membru al Comisiei economie, buget și finanțe. Reporterii de la Sănătate INFO au solicitat mai multe informații de la deputat. Cornel Dudnic a motivat prima dată că este la un eveniment și revine cu detalii într-o jumătate de oră, pentru că „este mult de discutat”. A doua oară a invocat că este într-o discuție și nu poate vorbi. Ulterior nu a mai răspuns solicitărilor Sănătate INFO, după care a revenit cu acest mesaj în care recunoaște că amendamentele la lege au fost operate de el, la cererea președintelui Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.

e-sanatate.md
e-sanatate.md

La scurt timp după ce a scris acest mesaj, Dudnic a revenit cu un alt sms în care se arată indignat de ce îl invocăm pe Plahotniuc, de parcă am fi „obsedați” de acest nume. „Am vorbit despre una, iar dumneavoastră mă întrebați despre Plahotniuc. Parcă sunteți obsedați de acest nume. Nu are nimic cu discuția noastră. Eu sunt autorul amendamentelor și le-am semnat. Sunt în vacanță. Ne vom întoarce la această conversație în toamnă, poate chiar ne vom întâlni dacă va fi nevoie”, a scris deputatul.

Citește articolul integral aici. 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente