Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cod Portocaliu de caniculă. Cum…

Cod Portocaliu de caniculă. Cum să evităm riscurile pentru sănătate?

Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță pentru perioada 3 – 5 august, pe întreg teritoriul R. Moldova, cod portocaliu de caniculă. În intervalul menționat pe o mare parte a teritoriului temperatura maximă a aerului va atinge valori cuprinse între 35-38°C.

Vremea caniculară poate afecta grav starea de sănătate, constituind adesea factori agresivi, ce perturbează metabolismul organismului, declanșând deseori stări de stres, astenie fizică şi nervoasă, migrene, moleşeală, insomnii, surmenaj fizic şi intelectual, sincope termice cu scăderea tensiunii arteriale și leşin, deshidratare, edem cutanat, arsuri, etc.

În acest context, pentru a preveni efectele negative ale caniculei şi insolaţiei asupra sănătăţii, Ministerul Sănătății vine cu o serie de recomandări:
• Evitarea expunerii îndelungate la soare. Utilizarea mijloacelor de protecţie (pălării, umbrele, ochelari de soare, cremă cu factor de protecţie). Se recomandă, ca lentilele ochelarilor de soare să fie de culoare cenuşie, verde sau maro, iar crema protectoare cu factorul de protecție nu mai puţin de 50%, se va aplica cu 30 de minute înaintea expunerii la soare şi reaplicată periodic la fiecare 2 ore.
• Îmbrăcămintea lejeră, de culori deschise, confecţionată din materiale cu fibre naturale, încălţăminte comodă.
• Consumarea zilnică a cel puţin 2 litri de lichide (apă potabilă, apă minerală sau plată îmbuteliată, ceaiuri la temperatura aerului), rehidratarea cu soluții izotonice.
• Evitarea consumului de cafea, băuturilor alcoolice, inclusiv berii, a băuturilor fierbinți.
• Consumarea zilnică de fructe și legume în stare crudă, ca fiind o sursă importantă de vitamine şi substanţe minerale importante organismului în timpul caniculei, de asemenea, dispare senzaţia de sete continuă, datorita efectului treptat de eliberare a apei din produsele vegetale.
• Evitarea consumului de alimentele cu conținut sporit de grăsimi, sare, zahăr, a bucatelor prăjite sau afumate, semifabricatelor, fast-food, etc.
• Angajatorii, în perioada caniculară, vor asigura salariaţii cu cantităţi suficiente de apă potabilă sau minerală – nu mai puţin de 2,0-2,5 litri/zi pentru o persoană.
• Plimbările în aer liber şi practicarea activităţilor fizice, în special pentru copiii de vârstă fragedă şi pentru persoanele în etate, se recomandă doar în orele de dimineaţă până la orele 11.00 sau seara după orele 18.00.
• Pentru a proteja locuinţa de pătrunderea căldurii – închideți ferestrele expuse la soare, trageți jaluzelele și/sau draperiile;
• Pe toată perioada cât temperatura exterioară este mai înaltă decât cea din locuință – ţineți ferestrele închise;
• Stingeți sau reduceți intensitatea luminii artificiale şi deconectaţi de la reţea aparatele electrocasnice de care nu aveți strictă nevoie.

La apariţia semnelor de hipertermie (insolaţie): febră, dureri de cap, ameţeli, dereglarea respiraţiei, mărirea frecvenţei bătăilor de inimă, etc. – adresați-vă de urgență după ajutor medical. Până la sosirea ambulanței se recomandă de culcat persoana la umbră, hainele strâmte, cravata vor fi înlăturate, pentru a elibera căile respiratorii. Se vor aplica comprese reci pe cap, la ceafă, sub braţ, pe torace sau abdomen. Nu se recomandă băi foarte reci sau administrarea preparatelor antipiretice fără consultul medicului.

Pentru a proteja copiii de efectele caniculei se recomandă:
• Hidratarea frecventă a copilului cu lichide proaspete (apă, ceaiuri neîndulcite), chiar dacă acesta nu le cere.
• În cazul unei deplasări asiguraţi-vă că dispuneţi de cantităţi suficiente de apă potabilă. Nu-i lăsaţi fără supraveghere, chiar pentru perioade scurte de timp, în automobile sau în încăperi prost ventilate.
• Evitați plimbările copiilor mici (până la un an) în perioada zilei cu temperaturi maxime ale aerului.
• Nu-i scăldaţi în apă rece. • Asiguraţi-le îmbrăcăminte din fibre naturale, de culoare deschisă.
• Preparați bucatele proaspete imediat înaintea consumului. Nu se recomandă prepararea din timp, chiar dacă bucatele sunt păstrate în frigider.
• În meniul zilnic al copilului includeți o cantitatea suficientă de legume, fructe, sucuri naturale și decocturi din plante.

Persoanelor în etate și celor cu afecțiuni cronice, în special cardiace și respiratorii, diabet li se recomandă:
• Hidratarea corespunzătoare și o alimentație preponderent din legume și fructe proaspete;
• Evitarea consumului de alcool și cafea;
• Limitarea deplasărilor în orele caniculare.
• Urmarea tratamentului prescris de medic.
• La agravarea stării de sănătate – apelarea de urgență după ajutor medical.

Cu mai multe recomandări pentru șoferi au venit și reprezentanții Inspectoratului Național de Patrulare (INP): „Ar fi bine ca șoferii să își planifice, pe cât posibil, deplasările cu mașina în afara intervalului orar 10.00 – 18.00; să protejeze de razele soarelui copiii și persoanele de vârsta a treia aflați printre pasageri; să nu lase copiii să aștepte în interiorul autovehiculelor parcate la soare; staționarea autovehiculul să fie efectuată în zone umbrite și să nu conduceți dacă vă simțiți obosiți. De asemenea, pentru prevenirea incidentelor în timpul perioadelor cu temperaturi extreme, pietonilor le recomandăm să evite expunerea prelungită la soare”, susțin reprezentnții INP, într-un comunicat de presă.