Cum l-a convins Trump pe Nieto să nu mai spună public că nu va plăti zidul dintre SUA şi Mexic

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preşedintele SUA, Donald Trump, a exercitat presiuni asupra omologului său mexican, Enrique Pena Nieto, pentru a nu mai afirma public că nu va plăti zidul de la frontieră, amintind că trebuie să îşi onoreze promisiunea şi dezvăluind că a fost încurajat de premierul Israelului, Benjamin Netanyahu.

„Amândoi am ajuns acum într-un punct în care spunem amândoi că nu vom plăti pentru zidul de la frontieră. Ca poziţie politică, vom rămâne la acest lucru. Dar nu îl vom mai afirma în public, pentru că dacă veţi mai spune că Mexicul nu va plăti, eu nu voi putea să mă întâlnesc cu dumneavoastră, deoarece nu pot trăi cu acest lucru. Eu voi spune că vom găsi o soluţie (…). Dumnea­voastră nu mai puteţi spune că Statele Unite vor suporta costurile zidului. Eu voi spune că «vom găsi noi o soluţie»“, i-a transmis Donald Trump lui Enrique Pena Nieto în cursul unei întrevederi care a avut loc la începutul acestui an, potrivit The Washington Post.

Referindu-se la eficienţa proiectului, Donald Trump a explicat: „Vedeţi cazul Israelului. Israelul are un zid, toată lumea spunea să nu construiască niciun zid, că zidurile nu funcţionează; 99,9% dintre oamenii care voiau să traverseze zidul nu o mai pot face. Bibi Netanyahu (Benjamin Netanyahu -n.red.) mi-a spus că zidul dă rezultate“.

Donald Trump a promis în campania electorală construirea unui zid de-a lungul frontierei cu Mexicul, dând asigurări că va face astfel încât costurile să fie suportate de Administraţia mexicană. Însă Mexicul a semnalat în mai multe rânduri că nu va plăti deloc pentru acest proiect controversat.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...