(foto) „National Geographic 2017 Travel Photographer” a anunțat câștigătorii, vezi cele mai uimitoare fotografii ale anului

national-geographic-travel-photographer-of-the-year-2017-winners-1-5982eeb2435c2__880
Foto: Photo Credit: SERGIO TAPIRO VELASCO

Mii de fotografi de pe întreg glob pământesc și-au încercat puterile în unul dintre cele mai renumite concursuri de fotografii, acum voturile „National Geographic 2017 Travel Photographer of the Year” au fost numărate și e timpul să fie anunțat câștigătorul. Această competiție anuală evidențiază diversitatea planetei noastre prin minunile naturale și locuitorii deosebiți, iar fotografiile câștigătoare sunt la fel de surprinzătoare ca și cele din anul trecut.

Membrii juriului au analizat mai mult de 15.000 de fotografii, care au venit din partea călătorilor. Lucrările sunt jurizate la trei categorii: natură, oameni și orașe. Premiul mare a fost acordat lui Sergio Tapiro Velasco din Mexic pentru fotografia uluitoare în care acesta a reușit să capteze fulgerul într-o ipostază nemaipomenită, în timp ce acesta a apărut dintr-un nor de cenușă al unui vulcan. Fotografia lui Velasco se bucură și de locul întâi și în categoria „Natură”.
Norbert Fritz (Ungaria) este deținătorul premiului întâi la categoria „Orașe” pentru fotografia sa, intitulată „Levels of Reading”, iar F. Dilek Uyar (Turcia) este câștigătorul categoriei „Oameni” cu lucrarea sa „Worship”.
Deținătorii locurilor întâi, doi și trei, se vor bucura de premii bănești în sumă de: 2.500 $, 750 $ și 500 $. Velasco, câștigătorul marelui premiu, va merge într-o excursie de 10 zile pentru două persoane la Arhipelagul Galapagos, în contextul unei expediții a National Geographic.

The Power Of Nature, Rancho De Aguirre, Colima, Mexico

Photo Credit: SERGIO TAPIRO VELASCO
Photo Credit: SERGIO TAPIRO VELASCO

„O erupție puternică iluminează pantele vulcanului Colima din Mexic pe 13 decembrie 2015. Am fost în orașul Comala când am văzut brusc incandescență deasupra craterului vulcanului și am început să împușc. Secunde mai târziu, o puternică explozie vulcanică a expulzat un nor de particule de cenușă, iar un fulger masiv a luminat cea mai mare parte a scenei întunecate. A fost unul dintre momentele cele mai interesante ale vieții mele.”

Forest Of The Fairy, Tamba, Japan

Photo Credit: Y. TAKAFUJI
Photo Credit: Y. TAKAFUJI

„Într-un sat îndepărtat din regiunea Tamba din Japonia, flăcări de lumină sclipesc în Pădurea Zeilor, într-o seară de vară. Covorul de sticlă este o scară care duce la un mic altar venerat de localnici, creând o atmosferă magică.”

Marble Caves, Chile

Photo Credit: CLANE GESSEL
Photo Credit: CLANE GESSEL

„Împreună cu tata am călătorit în Patagonia la începutul acestui an și am vrut să descoperim misterul peșterilor. După o călătorie de 10 ore, traversând o pistă lungă, am ajuns în cele din urmă la peșterile de marmură. Am închiriat o barcă pentru a ne apropia și am așteptat lumina perfectă pentru a captura aceste zăpadă albastră. Efortul depus pentru a ajunge la pesteri s-a meritat din plin.”

Under The Wave, Tavarua, Fiji

Photo Credit: RODNEY BURSIEL
Photo Credit: RODNEY BURSIEL

„Recent am călătorit la Tavarua, Fiji, cu surferul profesionist Donavon Frankenreiter și am capturat această imagine la Cloudbreak. Fotografiile obișnuite cu surful au fost deja făcute, așa că am decis să devenim creativi și căutam noi perspective și viziuni.”

Colorful Market, Bangkok, Thailand

Photo Credit: KAJAN MADRASMAIL
Photo Credit: KAJAN MADRASMAIL

„Pe măsură ce se cade noapte peste Bangkok, Thailanda, rândurile de tarabe colorate din piață, reînvie.”

Henningsvær Football Field, Henningsvær, Nordland, Norway

Photo Credit: MISHA DE-STROYEV
Photo Credit: MISHA DE-STROYEV

„Aflat pe insulele Lofoten din Norvegia, terenul de fotbal Henningsvær este considerat unul dintre cele mai uimitoare din Europa. Această fotografie a fost făcută în timpul unei călătorii de navigație de la Tromsø la arhipelagul Lofoten. După o săptămână de vreme rece și ploioasă, cerul a devenit binevoitor. Am fost absolut uimit sa aflăm că tot terenul de fotbal este încălzit, așa că după ce m-am culcat și am simțit căldura, mi-am lansat drona și am făcut această fotografie de la înălțimea de aproximativ 120 de metri.”

Buff Tailed Coronet, Ecuador

Photo Credit: HYMAKAR VALLURI
Photo Credit: HYMAKAR VALLURI

„O coronetă cu coadă se hrănește cu nectar de flori din pădurea ecuadoriană, un paradis pentru colibri.”

Interesting Moment, Amsterdam, North Holland, Netherlands

Photo Credit: JULIUS Y.
Photo Credit: JULIUS Y.

„O mulțime de spectatori se află în fața capodoperei lui Rembrandt, Syndics of the Drapers ‘Guild, la Rijksmuseum din Amsterdam. Când am observat scena, am râs când am realizat că și oamenii din tablou par să privească curios vizitatorii. Am reușit să fac două fotografii înainte ca publicul să se îndepărteze.”

Workship, Konya, Turkey

Photo Credit: F. DILEK UYAR
Photo Credit: F. DILEK UYAR

„Grinzi de lumină într-o clădire istorică din Konya, Turcia, unde un dervish, cu bob, face un dans extatic. Ceremonia reprezintă o călătorie mistică a ascensiunii spirituale, a omului față de adevăr și dragoste, și reprezintă revoluția constantă a tuturor lucrurilor vii. De exemplu, Pământul însuși este în stare de rotație, precum și atomii care alcătuiesc totul pe el.”

Mt. Bromo, East Java, Indonesia

Photo Credit: REYNOLD DEWANTARA
Photo Credit: REYNOLD DEWANTARA

„Muntele Bromo este un vulcan mic dar activ în Java de Est, Indonezia. La 17 ianuarie 2016, eram în apropiere când o creștere a activității seismice a declanșat o alertă. Această fotografie a fost făcută de la terasa unui hotel local, unde așteptam. Vulcanul a izbucnit, iar cenușa părea să strălucească cu lumină. Această fotografie este foarte specială pentru mine – o erupție rară a Muntelui Bromo cu o iluminare excelentă.”

Levels Of Reading, Stuttgart, Germany

Photo Credit: NORBERT FRITZ
Photo Credit: NORBERT FRITZ

„Lumina naturală umple interiorul modern al bibliotecii orașului Stuttgart, Germania. Cu pardoseli albe, spații deschise și ferestre mari, aceasta oferă o atmosferă unică pentru a vă lărgi cunoștințele.”

The Man’s Stare, Gazipur, Bangladesh

Photo Credit: MOIN AHMED
Photo Credit: MOIN AHMED

Un tren venea de la Dhaka și s-a oprit la gara Tongi din Gazipur, Bangladesh, într-o dimineață ploioasă. Dintr-o dată am văzut o pereche de ochi curioși privindu-mă prin fereastra clară și lângă ei o umbrelă neagră îi proteja pe pasageri de ploaie. Împreună, au creat un moment de vis.”

 Crocodiles At Rio Tarcoles, Costa Rica

Photo Credit: TARUN SINHA
Photo Credit: TARUN SINHA

„Crocodilii americani se adună de-a lungul malului râului Tarcoles din Costa Rica. Când ghidul nostru ne-a spus că vor fi 30-40 de crocodili în râu, am crezut că el exagerează. Am mers pe un pod îngust și am privit peste balustrada înaltă, unde mai multe crocodili se mișcau și ieșeau din apă. Am vrut să captez contrastul puternic între corpurile lor parțial acoperite în râu, versus dimensiunile lor enorme, în timp ce se afișează pe deplin.”

To Live, Oinukake, Miyagi, Japan

Photo Credit: HIROMI KANO
Photo Credit: HIROMI KANO

Lebedele alunecă peste apă în Kabukurinuma, Osaki, Japonia, o zonă protejată. Deoarece multe dintre zonele acvatice din Japonia au fost pierdute, aceasta a devenit un loc rar unde păsările pot ierna, poate fi un ultim paradis pentru ele. Am fost deosebit de impresionat de lebede și am avut grijă să nu le deranjez când le fotografiam. Am luat în considerare direcția vântului și viteza obturatorului pentru a capta puterea și eleganța aripilor lor.”

In Your Face, Cuba

Photo Credit: SHANE GROSS
Photo Credit: SHANE GROSS

„Grădinile Reginei sunt o zonă marină îndepărtată la sud de Cuba și au fost protejate începând cu anii 1960. Predatorii, ca acești rechini din Caraibe, sunt într-un număr mare – semn al unui ecosistem sănătos. Zonele marine mari, protejate pot fi cea mai bună șansă în lupta pentru a ne salva oceanele. Pentru a obține această imagine mi-am așezat aparatul pe o stâncă și am folosit o telecomandă pentru a face fotografia în timp ce rechinii mi-au lovit camera.”

Bridging Generation, New Delhi, Nct, India

Photo Credit: JOBIT GEORGE
Photo Credit: JOBIT GEORGE

„Un tată și un fiu îmbrăcați în haine tradiționale albe stau la o moschee din New Delhi, India, sub un cer albastru, pe Eid al-Fitr, încheierea lunii sfinte islamice a Ramadanului. Această fotografie prezintă legătura frumoasă dintre două generații.”

Al Ain, Al BuraymĪ, Muhafazat Al Buraymi, Oman

Photo Credit: ANDRZEJ BOCHENSKI
Photo Credit: ANDRZEJ BOCHENSKI

„Clădiri noi se ridică din deșert, lângă Al Ain din Emiratele Arabe Unite.”

 Sand Porter, Munshiganj, Dhaka, Bangladesh

Photo Credit: MD TANVEER HASSAN ROHAN
Photo Credit: MD TANVEER HASSAN ROHAN

„Această fotografie a fost făcută de pe malul râului Dhaleswari, în Munshiganj, Bangladesh, în timp ce portarii de nisip îl purtau pentru a-l duce într-un loc aproape de râu.”

Walled City #08, Hong Kong

Photo Credit: ANDY YEUNG
Photo Credit: ANDY YEUNG

„O vedere aeriană asupra Grădinii Whampoa, Hong Kong, dezvăluie orașul plin de densitate. M-am inspirat din orașul Kowloon Walled – odată cel mai dens loc de pe Pământ – care a fost demolat cu aproape trei decenii în urmă. Sute de case au fost stivuite una peste celălaltă și a fost foarte puțin spațiu liber. Orașul Cowloon Walled poate să dispară, dar rămâne moștenirea sa.”

Blessings At Besakih, Bali

Photo Credit: MICHAEL DEAN MORGAN
Photo Credit: MICHAEL DEAN MORGAN

„Pe frumoasa insulă Bali, Templul Besakih este cunoscut de localnici ca „Templul Maicii Domnului” de peste o mie de ani. Coborât pe versanții muntelui Agung, un vulcan sacru, Besakih este format din trei temple importante dedicate trinității hinduse: Shiva, Brahma și Vishnu. Hindușii vizitează adesea acest loc să se roage, să facă ofrande și să ia binecuvântări de la pemangku (preoți).”

Colorful Apartment, Kitagata, Gifu, Japan

Photo Credit: TETSUYA HASHIMOTO
Photo Credit: TETSUYA HASHIMOTO

„Această clădire este la 20 de minute de mers cu mașina de la biroul meu – este un complex de apartamente funcționând în prefectura Gifu, Japonia, unde trăiesc oamenii. Stilul modern al clădirii reprezintă un contrast ciudat cu orașul meu somnoros și pentru mult timp nu-i puteam capta caracterul. Femeia îmbrăcată în roșu era perfect conștientă de starea de spirit a acestei imagini. Fără ea nu puteam să fac această fotografie.”

Mai multe informații despre concurs, găsiți pe nationalgeographic.com.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente