România a ajuns să exporte energie electrică în toate țările vecine, cu excepția Republicii Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Canicula instalată în ultimele zile în Europa, în special în Europa de Sud, a făcut ca România să exporte energie electrică în toate țările cu care se învecinează, din cauza cererii sporite. Totuși, chiar dacă energie electrică românească a ajuns chiar și în Ucraina, nici măcar un KWh nu a trecut Prutul.

Deficitul de energie de pe piețele vecine au făcut ca România să fie net exportator de energie electrică în cursul zilei de miercuri.

Astfel, miercuri, începând cu ora 9 dimineața până la ora 22, România a exportat în medie 200 de MW pe interval orar către Ucraina. În același interval orar, și Ungaria importa din România între 300 și 350 MW. Nici Bulgaria nu s-a lăsat mai prejos și a importat, între orele 9 și 18, în medie 250 MW pe oră. Asta după ce în cursul nopții, între orele 00:00 și 08:00, România exportase în medie orară 300 MW către Serbia.

România are un excedent de producție de energie electrică în ultimii ani, datorită numeroaselor surse din care este produsă. Chiar dacă în ultimii ani s-a discutat intens despre interconectarea energetică a celor două maluri ale Prutului, totul rămâne la nivel de discuții.

Moldova, dependentă în proporție de 80% de centrala de la Cuciurgan

La sfârșitul anului 2014, Ucraina a sistat în totalitate exporturile de energie electrică spre țara noastră, iar de atunci Republica Moldova a devenit dependentă în totalitate de centrala electrică de la Cuciurgan, care asigură aproape 80% din consumul intern.

Chiar dacă în această primăvară, pentru o perioadă scurtă Republica Moldova a reluat importurile din Ucraina, la începutul lunii iunie s-a revenit la furnizorul din regiunea transnistreană.

În ultimii ani, experții economici au criticat dur importul din Transnistria, întrucât astfel ar fi întreținut indirect regimul separatist de la Tiraspol și ar fi majorată datoria Republicii Moldova la gaze naturale, întrucât transnistrenii nu achită nici măcar un cent din consum.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...