Actualitate

VIDEO. România vrea să cumpere elicoptere de atac

Scrisoarea a fost semnată după convorbiri la guvern între reprezentanții Bell Helicopters și premierul Mihai Tudose, ministrul Apărării -Adrian Tutuianu, ministrul Economiei-Mihai Fifor, șeful Statului Major General-generalul Nicolae Ciucă și șeful Statului Major al Forțelor Aeriene-generalul locotenent Laurian Anastasof.

„În perioadă următoare, vor avea loc discuții aprofundate între reprezentanții Ministerului Economiei și cei ai Bell Helicopter privind înființarea unei societăți mixte, dar și a transferului tehnologic și de know-how care să permită producția elicopterelor pe teritoriul României", se arată în comunicatul citat.

Decizia privind achiziționarea de elicoptere de atac se fundamentează pe planul de înzestrare aprobat recent de Consiliul Suprem de Apărare a Țării, potrivit guvernului.

Compania americană și IAR SA (deținută majoritar de Ministerul Economiei) au în derulare un Memorandum de înțelegere semnat în noiembrie 2016 prin care cele două părți se angajează la o potențială colaborare ce ar constă în sprijin tehnic, în caz că România cumpără elicopterul de atac AH-1Z Viper.

AH-1Z Viper este unul dintre cele mai performanțe elicoptere de atac, aflat doar în dotarea infanteriei marine a Statelor Unite ale Americii.

Elicopterul este unul bimotor și este o variantă modernizată a elicopterului Bell AH-1 SuperCobra dezvoltat în colaborare cu United States Marine Corps. I se mai spune și Zulu Cobră și este privit drept unul dintre cele mai performanțe elicoptere de atac alături de Boeing AH-64 Apache.

Pe de altă parte, în septembrie 2016 apărea informația într-o publicație americană că Forțele Terestre Române se interesează să achiziționeze elicoptere de atac.

Jane’s Defense cita o cere de informații emisă de către UȘ Army în numele Forțelor Terestre Române pentru achiziția de elicoptere destinate în principal misiunilor de sprijin aerian apropiat-CÂȘ (Close Air Support), dar care să poate fi folosit și pentru transport de trupe și cargo sau misiuni de evacuare medicală (Medevac).

Jane’s Defence scria că în specificațiile indicate de Forțele Române s-ar putea încadra mai multe modele de elicoptere precum Airbus H145M, Airbus H215M, Airbus H225M, Bell OH-58D Kiowa Warrior, Bell 407 GT, Bell UH-1Y Venom, Boeing AH-6i sau MD 530F.

hotnews.ro
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *