Donald Trump vrea anularea loteriei „Green Card”, graţie căruia milioane de oameni au parte de „visul american”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preşedintele american Donald Trump îşi propune să modifice sistemul de migraţie legală în Statele Unite ale Americii, printr-o lege care, dacă va fi implementată, va limita drastic numărul de imigranţi veniţi legal în SUA. Noua lege ar urma să se bazeze pe o selecţie în funcţie de cunoaşterea limbii şi posibilitatea de a se întreţine, total diferit de actualul sistem – „Green Card” – care reprezintă o loterie, fiecare participant putând să câştige „visul american”.

Proiectul de lege, elaborat de senatorii republicani Tom Cotton şi David Perdue, vrea să dea prioritate persoanelor care vorbesc limba engleză, se pot finanţa şi ar urma să plafoneze la un total de 50.000 de beneficiar pe an care obţin drept de rezidenţă în Statele Unite.

„Această lege va reprezenta cea mai importantă reformă a sistemului nostru în materie de migraţie din ultima jumătate de secol”, a declarat Donald Trump la Casa Albă, adresându-le mulţumiri celor doi senatori pentru că au elaborat un proiect de lege „istoric şi crucial”. Problema imigraţiei a fost una din temele centrale ale campaniei prezidenţiale, dar acolo Trump s-a concentrat mai mult pe combaterea imigraţiei ilegale.

Legea, denumită „Reforming American Immigration for Strong Employment” (RAISE, Reforma imigraţiei americane pentru o ocupare puternică a forţei de muncă), „va schimba modul în care SUA acordă „cărţi verzi” unor cetăţeni din alte ţări”, a afirmat Trump, referindu-se la permisul de rezident permanent „Green Card”.

Potrivit Casei Albe, „doar un imigrant din 15 vine în SUA pe baza calificărilor sale”. „În medie, un milion de imigranţi sunt autorizaţi să se instaleze legal în SUA în fiecare an şi majoritatea dintre ei sunt muncitori mai puţin sau deloc calificaţi. Acest aflux înseamnă o creştere egală cu populaţia din San Francisco în fiecare an”, a precizat executivul american.

Senatorii au indicat că obiectivul este de a reduce acest număr cu circa jumătate odată cu introducerea noului sistem, inspirat din cele în vigoare în Canada şi Australia.

Textul are puţine şanse să fie adoptat de Congres. El a fost imediat respins de către influentul senator de Carolina de Sud Lindsey Graham, care spune că este în favoarea unui sistem bazat pe merit, dar consideră că proiectul prezentat de Casa Albă ar avea „un impact devastator” asupra economiei statului său.

Acest anunţ oferă totuşi Casei Albe o ocazie de a le arăta susţinătorilor miliardarului ajuns preşedinte că încearcă să-şi respecte principalele promisiuni din campania electorală, notează presa străină.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...