Rogozin vine cu noi atacuri: România trăiește cu amintiri despre România Mare

Miercuri, seara, după ce subiectul zilei a fost declararea vicepremierului rus Dmitri Rogozin persona non grata în Moldova, postul rusesc de televiziune NTV a difuzat un interviu cu oficialul rus. Discuția cu Rogozin a avut loc înainte de decizia Executivului de la Chișinău.

Interviul abundă de amenințări de răfuială. Un subiect aparte este România, care i-a interzis accesul în spațiul aerian, când Rogozin intenționa să ajungă la Tiraspol. Acum, ca să se răzbune pe autoritățile de la București, Rogozin îi acuză de violuri și asasinate comise în cel de-al doilea război mondial.

”România trăiește cu amintiri despre România Mare, când a participat la cel de-al doilea război mondial. Acum citesc materiale de arhivă, am discutat cu bunicuțele care au supraviețuit ocupația. Ele spun că până și nemții îi calmau pe români: aceștia nu puteau pleca fără să violeze și să omoare. Desigur, acum sunt acolo oameni adecvați, dar deciziile sunt luate de aceleași persoane negre”, afirmă Rogozin.

Oficialul rus mai spune că a fost declarat persona non grata în Moldova la indicația președintelui PDM, Vlad Plahotniuc și îi răspunde cu amenințări deschise cu războiul. ”El stă în spatele deciziei Parlamentului privind reformatarea misiunii de pacificare. Același scenariu a fost în Georgia, în 2008 și noi ținem minte cu ce s-a terminat”, spune Rogozin.

Amintim că în august 2008, Rusia a invadat Georgia, luând partea regimurilor separatiste Abhazia și Osetia de Sud, pe care le susținea deschis, iar apoi le-a recunoscut independența. Rogozin a fost declarat miercuri persona non grata în țara noastră. Guvernul i-a interzis accesul și tranzitarea teritoriului Moldovei, pentru declarațiile defăimătoare și mincinoase la adresa cetățenilor țării noastre.

Rogozin, care în 1992 a luptat împotriva statului nostru, de partea separatiștilor de la Tiraspol, i-a numit pe moldoveni țigani și șoareci și i-a amenințat de mai multe ori cu război. Săptămâna trecută, România i-a interzis intrarea în spațiul său aerian, pe unde urma să ajungă la Tiraspol, ca să participe la sărbătorirea, de facto, a independenței regiunii separatiste.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.