Încă nouă persoane, dintre care trei femei, incluse de autorităţile olandeze în lista naţională a teroriştilor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Numele a nouă persoane, dintre care trei femei, toate cu cetățenie olandeză, au fost adăugate de autoritățile olandeze pe lista națională a teroriștilor, din cauza implicării lor în potențiale în acțiuni teroriste în Irak și Siria, a declarat ministrul de externe Bert Koenders în parlamentul de la Haga, scrie joi portalul de știri dutchnews.nl.

Includerea pe această listă înseamnă că suspecții nu își mai pot accesa conturile bancare, pentru a fi eliminat riscul ca ei să finanțeze acte teroriste de pe teritoriul Olandei. De asemenea, aceste persoane nu mai au dreptul de a cere beneficii sociale sau împrumuturi pentru studii.

Pe lista respectivă se află acum 121 de persoane, dintre care 28 de femei, și trei organizații. În ianuarie 2016 lista cuprindea doar 36 de nume.

Potrivit serviciului de securitate olandez, femeile au un rol tot mai important în sprijinirea Statului Islamic și a încercărilor acestuia de a-și menține „califatul” autoproclamat în zone din Siria și din Irak. Aceste femei sunt aduse adesea în Olanda pentru a recruta alte femei pentru organizația teroristă ori sunt folosite ca infirmiere.

În legătură cu același subiect, cotidianul Telegraaf scrie că serviciul de informații olandez caută urme de ADN de la jihadiști care au călătorit din Olanda în Siria sau Irak. Materialul genetic provenit de la eșantioane de păr sau piele prelevate de pe arme sau bucăți de șrapnel crește șansele ca acești jihadiști să poată fi condamnați atunci când revin în Olanda, notează publicația.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...