Cazul Rogozin deschide calea Unirii Republicii Moldova cu România: Ghimpu, convins că autoritățile vor susține ideea

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preşedintele Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, salută decizia autorităţilor de la Chişinău de a-l declara persoană indezirabilă pe premierul rus, Dmitri Rogozin, declarând că inițiativa liberalilor a ajuns să fie preluată de guvernare. Mai mult, acesta speră că unirea Republicii Moldova cu România va fi preluată, la fel, de către autoritățile, care în prezent resping ideea.

„Au mai luat ceva bun de la liberali. Au prins la curaj”, a reacționat Ghimpu, adăugând că „era ruşinos” să permiți accesul pe teritoriul Republicii Moldova „unui om care a venit să împuște în fraţii tăi”.

În context, acesta şi-a exprimat speranţa că, autoritățile care în prezent nu susțin ideea unirii Republicii Moldova cu România vor cere, cândva, unirea.

„Cu timpul, cu anul, cam toate partidele promovează politica PL. Când noi înaintam propunerea, ei o respingeau. Acum mă bucur că, încet încet, poate va da Dumnezeu ca unirea să o preia aşa cum au preluat şi alte idei ale noastre”, a conchis Mihai Ghimpu.

Rogozin a fost declarat persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova, astfel, acestuia îi va fi interzisă intrarea și tranzitarea teritoriului țării.

Argumentând proiectul de decizie, propus Guvernului, ministrul de Externe, Andrei Galbur, a declarat că Dmitri Rogozin a făcut o serie întreagă de comentarii și declarații cu caracter denigrator și ofensator la adresa Republicii Moldova și poporului său.

Ambasadorul Republicii Moldova în Rusia, Andrei Neguță, a fost convocat miercuri la Ministerul de Externe de la Moscova, unde a fost informat despre decizia Guvernului de la Chișinău de a-l declara pe vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, persona non-grata.

În context, autoritățile ruse anunță că Republica Moldova trebuie să se aștepte la un „răspuns adecvat”. Mai mult decât atât, diplomația anunță că acțiunile Chișinăului ar putea perturba „situația din întreaga Europă”, întrucât Chișinăul ar lansa „acțiuni artificiale” care ar perturba procesul reglementării conflictului transnistrean.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...