Italia a lansat o misiune navală în apele teritoriale ale Libiei pentru a reduce fluxul de migranţi

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Italia a lansat miercuri o misiune navală limitată pentru a ajuta paza de coastă a Libiei să reducă fluxul de migranți, în condițiile în care problema a devenit o sursă de fricțiuni politice înaintea alegerilor legislative așteptate la începutul anului viitor, transmite Reuters.

O navă de patrulare italiană a intrat în apele teritoriale libiene și s-a îndreptat spre portul Tripoli la scurt timp după ce parlamentul de la Roma a aprobat operațiunea. O a doua navă este așteptată să se alăture în zilele următoare.

Italia a anunțat operațiunea săptămâna trecută, precizând că ea are loc la solicitarea guvernului libian susținut de ONU. Inițial se intenționa trimiterea a șase nave în apele teritoriale libiene, însă numărul lor a fost redus în urma protestelor de la Tripoli.

„Vom furniza sprijin logistic, tehnic și operațional pentru navele libiene, pentru a le ajuta și sprijini în cadrul unor acțiuni comune și coordonate”, a declarat ministrul italian al apărării, Roberta Pinotti, înaintea votului de miercuri.

Ministrul a insistat că operațiunea nu va aduce niciun prejudiciu suveranității Libiei, scopul său fiind, dimpotrivă, întărirea acesteia. Italia nu are intenția de a impune o blocadă de-a lungul coastelor libiene, a mai precizat Roberta Pinotti.

La Tripoli, un afiș înfățișându-l pe eroul rezistenței Omar al-Mukhtar, care a luptat împotriva dominației italiene în anii 1920, a fost desfășurat în apropierea pieței centrale din capitală, cu cuvintele: „Nu unei întoarceri la colonialism”.

Decizia Italiei a provocat și declarații de nemulțumire din partea facțiunilor din estul Libiei care se opun guvernului susținut de ONU, iar comandantul militar Khalifa Haftar a dat ordin forțelor sale să respingă „orice navă care intră în apele naționale fără permisiunea armatei”.

După un val de sosiri din Libia la începutul lui 2017, numărul acestora s-a redus. Ministerul de Interne a comunicat miercuri că 92.215 migranți au ajuns în acest an pe coastele italiene, în scădere cu 2,7% față de perioada similară din 2016.

Un număr de aproximativ 2.230 de migranți, majoritatea africani refugiați din calea sărăciei și violențelor, și-au pierdut viața în primele șapte luni ale anului în încercarea de traversare a Mediteranei.

Organizația Human Rights Watch a avertizat însă că operațiunea Italiei i-ar putea pune în pericol pe migranți. „După ani în care a salvat vieți pe mare, Italia se pregătește să ajute forțele libiene despre care se știe că țin oameni în condiții de detenție care îi expun la un risc real de tortură, violențe sexuale și muncă forțată”, a arătat HRW într-un comunicat.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...