Planul național de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere RM-UE 2017-2019 a fost realizat în proporție de 60%

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Evaluarea cantitativă a nivelului de realizare a Planului Naţional de Acţiuni pentru Implementarea Acordului de Asociere pentru anii 2017-2019 (PNAAA) pentru primul semestru indică implementarea acestuia în proporţie de 60%

Din totalul de 191 acţiuni, inclusiv cu caracter continuu au fost realizate 113 şi nerealizate 78. Totodată, la data publicării raportului au fost realizate cu depăşirea termenului scadent 30 iunie 2017, alte 17 acţiuni. Luarea în calcul a acţiunilor realizate cu depăşirea termenului ridică rata de realizare a măsurilor prevăzute pentru primele șase luni ale anului curent la 68%, conform Raportului privind realizarea planului în primul semestru 2017, care a fost publicat pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Moldovei.

În special, la capitolul dialog politic şi reforme, cooperarea în domeniul politicii externe şi de securitate nivelul de realizare a acţiunilor a constituit 61,22%. La acest capitol au fost efectuate modificări la legislația în domeniul drepturilor omului, a Politicii de Securitate și Apărare Comună a UE, totodată, a fost asigurat controlul comun la frontiera moldo-ucraineană, au fost r obținute rezultate în domeniul gestionării frontiere, conform Infotag.

În domeniul justiție, libertate și securitate nivelul de realizare a constituit 20%. Printre principalele realizări pot fi evidențiate prevenirea și combaterea criminalității organizate, a fost publicată o lege privind integritatea, se desfășoară acțiuni în domeniul luptei împortiva terorismului, prevenirii și combaterii traficului de ființe umane, traficului de ființe umane, traficului de droguri, spălarea banilor.

În domeniul cooperare economică şi alte tipuri de cooperare sectorială au fot realizate 33 de acțiuni din cele 63 planificate. La acest capitol a fost atins un progres major în procesul de reformare a administraţiei publice. De asemnea, a fost asigurat un dialog continuu cu UE pe dimensiunea de cooperare economică, au fost elaborate proiecte de legi în domeniul drepturilor societăților comerciale, al contabilității și auditului, guvernanței corporative. Totodată au fost întreprinse măsuri în domeniul ocupării forței de muncă, asigurării egalității de șanse, protecția consumatorilor.

Șapte din cele opt măsuri preconizate au fost realizate cu scopul îmbunătățirii statisticii. Au fost întrebrinse măsuri în vederea îmbunătățirii finanțelor publice, totodată, a fost lansat proiectul de reformare a organelor fiscale. O altă realizare importantă este încheierea proiectului Twinning privind îmbunătățirea capacității instituționale a Băncii Naționale în dumeniul reglementării și supravegherii sectorului bancar. Totodată, a fost adoptat un cadru legislativ pentru crearea depozitarului central de valori mobiliare, precum și lansat un concurs pentru achiziționarea de software-ul pentru acesta.

În domeniul agriculturii și dezvoltării rurale au fost realizate toate cinci acțiuni preconizate. În domeniul energetic numărul de acțiuni realizate a constituit trei din cele opt în total. În domeniul transporturilor a fost relizată o acțiune din șase.

La capitolul comerț rata de implementare a constituit 80,85%, iar la capitolul asistenţă financiară şi dispoziţii antifraudă şi de control – 75%.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...