Moscova protestează! Ambasadorul Andrei Neguţă, convocat la Ministerul rus de Externe

Ambasadorul moldovean la Moscova, Andrei Neguță, a fost convocat la Ministerul rus de Externe, unde adjunctul șefului Diplomației ruse Grigori Karasin i-a comunicat oficial un „protest hotărât” în legătură cu decizia Guvernului de la Chișinău de a-l declara persoană indezirabilă pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin.

Viceministrul rus Grigori Karasin a subliniat că această decizie „provoacă o indignare justificată și va primi un răspuns pe măsură”,  potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe de la Moscova.

Mai mult, Ministerul rus de Externe califică decizia Chişinăului drept „iresponsabilă” și „menită să submineze deliberat relațiile bilaterale ruso-moldovene”.

„Se creează impresia că politicienii de la Chișinău încearcă să obțină rolul de “vârf de lance” în campania isterică și fără perspective care se desfășoară împotriva Federației Ruse”, se mai arată în comunicat.

Totodată, Diplomaţia de la Moscova atrage atenția că asemenea “acțiuni periculoase pot genera instabilitate nu doar în regiune, ci și în Europa”. ” Este actual, mai ales, în contextul tentativelor continue ale politicienilor moldoveni de a agrava situația în jurul reglementării regiunii transnistrene”, a menţionat Karasin.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat drept „inacceptabilă” declararea drept persoană indezirabilă în R. Moldova a vicepremierului rus Dmitri Rogozin. „Situația cu Rogozin este absolut inacceptabilă”, a spus Peskov, citat de agențiile de presă rusești.

Guvernul de la Chișinău l-a declarat miercuri, 2 august, pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova. Acestuia îi va fi interzisă intrarea și tranzitarea teritoriului țării. Aceasta după ce oficialul rus a făcut declarații caracter denigrator și ofensator la adresa R. Moldova și poporului său.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.