Iulian Chifu: Chișinăul trebuie să ceară un înlocuitor pentru Rogozin

Declararea lui Dmitri Rogozin persona non grata e un pas important înainte, care vine să marcheze o perioadă extrem de lungă în care declarațiile lui Dmitri Rogozin au fost excesive și îndreptate întotdeauna împotriva autorităților legitime de la Chișinău, consideră analistul Iulian Chifu.

Acesta a declarat pentru deschide.md că încă de la numirea sa ca reprezentant special al Președintelui Federației Ruse pentru conflictul nistrean și copreședinte al comisiei interguvernamentale Republica Moldova-Federația Rusă, aici s-a produs un gest de impunitate, deoarece Rogozin însuși a afirmat că a fost parte în conflict, că a tras împotriva voluntarilor, polițiștilor și luptătorilor noului stat independent Republica Moldova, în timpul războiului de pe Nistru, în 1991-1992. Această realitatea trebuia corectată cumva.

Acum, după ultimele ieșiri ale vicepremierului rus care a ignorat solicitarea/sugestia MAEIE de a nu face deplasarea cu această ocazie la festivități necoordonate cu Chișinăul, un asemenea gest venea în mod normal”, consideră expertul. El sugerea că Republica Moldova trebuie să comunice concomitent deschiderea pentru relații corecte cu Federația Rusă, cu respectarea suveranității, independenței și integrității sale teritoriale, și să aștepte numirea de către Moscova a unui înlocuitor al lui Dmitri Rogozin pentru poziția de copreședinte al comisiei interguvernamentale Federația Rusă-Republica Moldova.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a amenințat de mai multe ori Republica Moldova cu război, pentru solicitarea de retragere a trupelor ruse din regiunea transnistreană. Într-un interviu pentru postul TV Rossia 24, Rogozin i-a numit pe moldoveni țigani, șoareci.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.