Ducele Edinburgh, îmbrăcat într-un impermeabil bej şi cu un melon negru pe cap, a trecut în revistă, timp de circa 20 de minute, în cursul după-amiezii, o paradă a Royal Marines, o unitate a Royal Navy, marina britanică, în cadrul căreia a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial.

Câteva sute de persoane adăpostite sub umbrele au venit să asiste, în faţa palatului, la ultima ieşire individuală a celui care şi-a secondat soţia, Elisabeta a II-a, de la urcarea sa la tron în 1952, deţinând recordul de longevitate al prinţilor consorţi britanici.

"Regretăm absenţa sa de pe scena publică, dar a lăsat locul tinerilor", a declarat William Cook, în vârstă de 89 de ani, care a venit la eveniment din suburbia londoneză Edgeware împreună cu soţia sa. "Cred că a dat un exemplu magnific", a adăugat el.

Ceremonia a pus punct final unui parcurs de 65 de ani în cursul căruia prinţul Philip a onorat în total 22.219 angajamente individuale, a efectuat 637 de vizite oficiale în străinătate şi a rostit aproape 5.500 de discursuri, potrivit statisticilor întocmite de Palatul Buckingham.

Prinţul Philip va continua să patroneze circa 780 de organizaţii, în timp ce regina Elisabeta a II-a, în vârstă de 91 de ani, va continua să îndeplinească "un program complet de angajamente oficiale", cu sprijinul altor membri ai familiei regale, a menţionat Palatul Buckingham, citat de DPA.

Cuplul regal îşi va sărbători cea de-a 70 aniversare a nunţii în luna noiembrie.