Reacţii de la Moscova după declararea lui Rogozin drept „persona non-grata”: „Mișcarea va afecta atitudinea Rusiei faţă de Moldova”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Prim-vicepreședintele Comitetului Dumei de Stat pentru afaceri internaționale, Dmitri Novikov, a numit decizia Guvernului de la Chişinău de a-l declara pe vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, persoană indezirabilă în Republica Moldova drept „ciudată” şi „incertă”.

„Rogozin este oficial. El reprezintă guvernul rus, iar guvernul rus vede ciudată această decizie. Aparent, unii politicieni moldoveni s-au inspirat de la Washington, care încalcă regulile generale internaționale”, a reacționat oficialul rus, adăugând că „nu văd nici un motiv pentru luarea unei asemena decizii în adresa lui Rogozin”.

Potrivit lui, o astfel de mișcare ar putea afecta atitudinea Rusiei față de politicile luate de Republica Moldova. Totuşi, acesta a atras atenția că „președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, este abilitat pentru normalizarea relațiilor cu Rusia”.

Citeşte şi: Candu, neîntrebat despre declararea lui Rogozin drept „persona non-grata”: Probabil că aşteptaţi reacţia privind decizia pe numele unui individ

Rogozin a fost declarat persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova, astfel, acestuia îi va fi interzisă intrarea și tranzitarea teritoriului țării.

Argumentând proiectul de decizie, propus Guvernului, ministrul de Externe, Andrei Galbur, a declarat că Dmitri Rogozin a făcut o serie întreagă de comentarii și declarații cu caracter denigrator și ofensator la adresa Republicii Moldova și poporului său.

La rândul său, premierul Pavel Filip a declarat că este de datoria autorităților de la Chişinău de a răspunde de fiecare dată când cetățenii moldoveni sunt defăimați.

În acelaşi timp, speakerul Andrian Candu a declarat că „Republica Moldova nu va sta în genunchi în faţa nicicărui alt stat, indiferent cât de mare şi puternic este. Moldovenii au demnitatea sa şi au luptat pentru suveranitatea şi integritatea sa. Noi vrem să fim respectaţi. Nu cerem altceva decât un comportament corect”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...