Candu, neîntrebat despre declararea lui Rogozin drept „persona non-grata”: Probabil că aşteptaţi reacţia privind decizia pe numele unui individ

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Republica Moldova nu va sta în genunchi în faţa nicicărui alt stat, indiferent cât de mare şi puternic este. Moldovenii au demnitatea sa şi au luptat pentru suveranitatea şi integritatea sa. Noi vrem să fim respectaţi. Nu cerem altceva decât un comportament corect. Aceasta a declarat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu după declararea vicepremierului rus, Dmitri Rogozin, drept persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova.

Declaraţiile au fost făcute în cadrul unei conferinţe de presă de totalizare a sesiunii de primăvară-vară a Parlamentului. Astfel, Candu nici măcar nu a aşteptat să fie întrebat de jurnalişti despre decizia Guvernului, menţionând, după ce şi-a citit discursul, că „probabil că aşteptaţi şi reacţia privind decizia pe numele unui individ pe nume Rogozin” şi „aşa-numita ceremonie de marcare a nu ştiu care 25 de ani”.

„Noi nu avem ce aniversa şi celebra. Pentru noi este a comemora”, a spus preşedintele Parlamentului.

Potrivit lui, autorităţile Republicii Moldova, „cele competente”, au adus de la început la cunoştinţa autorităţilor Federaţiei Ruse, iar preşedintele Igor Dodon „ştia acest lucru”, că indiferent de cine va veni, va fi întors. „A fost de neînţeles pentru mine personal şi pentru noi ce fel de distincţii şi medalii urmau să fie acordate. Domnul Rogozin ştia despre atitudinea autorităţilor de la Chişinău, ştia că nu i se va permite atât zborul de survol asupra României pentru că nu e prima dată, dar totodată ştia că noi suntem împotriva evenimentului. De aceea, faptul că a urcat pe un avion de cursă şi a pus el în pericol viaţa pasagerilor de acolo, îi aparţine”, a declarat Candu.

Vedeţi şi: ULTIMA ORĂ: Dmitri Rogozin, declarat persona non grata în Republica Moldova

Nu în ultimul rând, Andrian Candu a avertizat că „dacă cineva mai crede că RM se comportă aşa cum s-a comportat înainte, greşeşte amarnic”, pentru că „guvernarea actuală nu va accepta o asemenea atitudine batjocoritoare faţă de cetăţeni”.

„Noi vom acţiona ca atare şi vom răspunde pe toate căile are ne sunt nouă permise, inclusiv în baza dreptului internaţional. Răspunsul autorităţilor Republicii Moldova a fost prin a-l declara persoană indezirabilă şi nu mai poate veni în Republica Moldova, nu poate tranzita ţara sau survola spaţiul nostru aerian”.

„Respectul şi cooperarea, inclusiv la nivel internaţional, este tot ce cerem noi. Nimănui, că te numeşti tu Rogozin sau indiferent cum, nu o să-i permitem să înjosească cetăţenii”, a conchis Candu.

Este de menţionat şi acel fapt că iniţial, conferinţa de totalizare a sesiunii de primăvară a Parlamentului, urma să fie susţinută de Andrian Candu luni, 31 iulie, în ultima zi oficială a sesiunii. Ulterior, aceasta a fost amânată din motive necunsocute. Ulterior, aceasta a fost stabilită pentru ora 13:00 a zilei de astăzi, fiind amânată, puţin mai târziu, pentru ora 15:00. Totodată, şedinţa Guvernului care urma să aibă loc, ca de obicei, la ora 15:00, a fost stabilită pentru ora 14:00.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...