Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Avocații lui Chiril Lucinschi: Considerăm…

Avocații lui Chiril Lucinschi: Considerăm că la materialele cauzei penale nu există nici o probă cu privire la comiterea infracțiunii de spălare a banilor

Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală pe cauza penală de învinuire a  lui Chiril Lucinschi . Astfel, avocații lui Luchinschi au venit cu un comunicat în care vorbesc despre  șir de erori procedurale  comise în procesul de efectuare a urmăririi penale de către Procuratura Anticorupție.

„Constatăm cu regret că urmărirea penală a fost finalizată în pofida faptului că învinuitul și avocații au indicat asupra unui șir de contradicții și lacune comise în faza de urmărire penală și în pofida faptului că apărătorii au invocat lipsa conexiunii între faptele incriminate și Chiril Lucinschi, necesitatea colectării unor probe suplimentare pentru stabilirea adevărului, precum și un șir de erori procedurale grave comise în procesul de efectuare a urmăririi penale de către Procuratura Anticorupție.

Înțelegând că probele invocate de către urmărirea penală au fost colectate selectiv pentru susținerea poziției de învinuire și nu pentru stabilirea adevărului, apărarea a solicitat Procuraturii Anticorupţie să se adreseze prin intermediul unei comisii rogatorii organelor abilitate din străinătate în scopul ridicării actelor necesare pentru stabilirea adevărului, probarea nevinovăției învinuitului, precum şi efectuarea acţiunilor de confruntare cu martorii identificaţi de Procuratură”, se spune în comunicat.

Totodată,  avocații menționează că  în pofida circumstanțelor și probelor noi prezentate de către avocați, de care organul de urmărire penală nu dispunea anterior, Procuratura Anticorupție a respins în mod neîntemeiat toate cererile apărării, fără a face referire la vreun argument în acest sens.

„Reieșind din faptul că nevinovăţia dlui Lucinschi se confirmă prin elementele de fapt şi de drept ale cauzei, apărarea a solicitat Procuraturii Anticorupție scoaterea de sub urmărire penală a lui Chiril Lucinschi şi încetarea procesului penal în privinţa acestuia. Considerăm că la materialele cauzei penale nu există nici o probă cu privire la comiterea infracțiunii de spălare a banilor, iar finalizarea urmăririi penale până la stabilirea tuturor circumstanțelor obiective și colectarea probelor necesare, denotă că respectiva cauză penală ar putea avea un scop deghizat și nicidecum nu urmărește stabilirea adevărului”, se mai spune în aceeași sursă.

La 27 mai, fostul deputat PLDM a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Potrivit reprezentanților Centrului Național Anticorupție (CNA), fostul deputat, fiind gestionarul şi beneficiarul efectiv al companiilor Toast Delux SRL şi IPA International Project Agency, având scopul dobândirii mijloacelor băneşti, sustrase prin fraudă din sistemul bancar al RM, împreună cu persoane interpuse, ar fi comis spălarea de bani.

„Între 2012-2014, mai multe companii off-shore, în temeiul unor contracte fictive de prestare a serviciilor de consultanţă, au transferat companiei nerezidente IPA International Project Agency, cu conturi deschise în Liechtenstein 440 000 de dolari. Analizând traseul banilor, s-a constatat că aceştia provin din creditele neperformante, sustrase în perioada 2012-2014 de la BEM, Unibank şi Banca Socială prin intermediul unor off-shoruri.

În 2013, compania Toast Delux SRL, benefeciar al căreia este fostul deputat, ar fi beneficiat de la Unibank de un alt credit, fără gaj, în valoare de 5 000 000 de lei. Ulterior, mijloacele financiare au fost convertite şi transferate prin intermediul unui grup de companii către o companie nerezidentă. În final, 401 650 de dolari ajung pe conturile Rouseau Alliance LP care, la rândul ei, transferă aceşti bani către Banca de Economii, având ca scop cesionarea creditelor neperformante”, anunța CNA.