Rogozin a explicat de ce a șters tweet-ul cu „scârbele” și a amenințat din nou România

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, al cărui avion nu a fost admis în spațiul aerian al României, a explicat de ce a șters twitt-urile emoționale adresate politicienilor români, scrie „Interfax“, citând postul de televiziune NTV din Moldova.

În interviu, politicianul rus a spus că timpul emoțiilor a trecut și este momentul pentru a șterge spațiul informațional ca să0se ofere răspunsurile adecvate.

„În primul rând, este un bun motiv ca aceste mesaje să fie amintite atunci când ele sunt postate, a doua oară – atunci când sunt eliminate”, a comentat Rogozin ștergerea unora dintre mesajele jignitoare la adresa autorităților de la București şi Chişinău, acțiune care nu a trecut neobservata pentru mass-media.

În continuare, Rogozin a comentat situația în ansamblu. El a reamintit că zeci de persoane din Rusia au fost incluse în lista de sancțiuni a UE.

„Și dacă unele țări, cum ar fi România, în mod arbitrar și mitocănesc blochează spațiul aerian pentru aeronave civile, comerciale, de călători, pentru că zboară o anumită persoană (inclusa în lista de sancțiuni – n.r.), acest lucru va duce la haos și, respectiv, la răspunsul nostru, de pe urma căruia, de asemenea, vor fi afectați o mulțime de oameni”, a avertizat Rogozin.

El a dat asigurări că Rusia nu va lăsa incidentul fără răspuns. „Nu vom abandona această chestiune. Începând cu OACI (Organizația Aviației Civile Internațional) și terminând cu celelalte autorități, instituții internaționale, care se vor ocupa în detaliu de această problemă. Se vor trage toate concluziile necesare“, a promis Rogozin.

Amintim că vineri a fost zădărnicită vizita lui Dimitri Rogozin în Republica Moldova, după ce România nu i-a permis să survoleze spațiul aerian. Aeronava a făcut cale întoarsă și a aterizat la Minsk. Rogozin urma să ajungă la Tiraspol, pentru a participa la ceremonii prilejuite de împlinirea a 25 de ani de la încheierea conflictului transnistrean.

Cursei regulate S7-157 pe ruta Moscova-Chișinău i-a fost interzis accesul în spațiul aerian al României de către serviciul de gestionare a traficului aerian pe motiv că la bordul său se afla o „persoană aflată pe lista sancțiunilor” UE. Dmitri Rogozin este unul dintre oficialii ruși care au interdicție de călătorie în Uniunea Europeană încă din mai 2014.

Cu toate acestea, Rogozin vizitase în 2016 Chișinăul, tot cu curse regulate care au zburat prin spațiul aerian al României.

Rusia şi-a exprimat protestul faţă de interdicţia impusă de autorităţile de la Bucureşti, calificând incidentul drept o provocare deliberată care afectează grav relaţiile bilaterale şi a solicitat o anchetă minuţioasă care să ofere explicaţii relevante, a anunţat Ministerul rus de Externe.

Pasagerii cursei Moscova-Chişinău în care se afla Rogozin au ajuns după 8 ore la Chișinău.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...