Este cea de-a şasea inculpare a fostului preşedinte Lula pentru corupţie, legată de această dată de avantaje în natură de care acesta ar fi beneficiat din partea unor companii de construcţii pentru renovarea unei ferme.

Simbolul stângii latino-americane este acuzat că a intervenit în favoarea companiilor OAS şi Odebrecht pentru obţinerea de contracte cu compania petrolieră de stat Petrobras.

Conform actului acuzării, el ar fi beneficiat de suma de 1,02 milioane de reali (aproximativ 275.000 de euro) pentru renovarea fermei, situată la Atibaia, în statul Sao Paulo.

Apărarea argumentează că ferma nu este pe numele fostului preşedinte, dar judecătorul anticorupţie Sergio Moro afirmă că dispune de elemente care dovedesc că el este proprietarul de facto.

'Dovezile indică faptul că fostul preşedinte se comporta ca proprietar al fermei', a explicat acuzarea.

În afară de Lula, alte 12 persoane au fost inculpate, între care Marcelo Odebrecht, fost preşedinte al companiei cu acelaşi nume, care execută din 2015 o pedeapsă de aproape 20 ani de închisoare.

La 13 iulie, judecătorul Moro l-a condamnat pe Lula la 9 ani şi şase luni de închisoare într-un caz similar vizând de asemenea firma de construcţii BTP OAS.

Fostul preşedinte (2003-2010) este acuzat în special că a primit ca mită un triplex într-o staţiune balneară.

În vârstă de 71 de ani, Lula,care rămâne în libertate aşteptând judecarea în apel, neagă toate acuzaţiile aduse şi susţine că este victima unui complot ce vizează să-l împiedice să candideze la alegerile prezidenţiale din 2018.

El va fi interogat de judecătorul Moro pe 13 septembrie în cadrul unei alte proceduri judiciare. Înainte de a compărea, Lula va începe pe 17 august un turneu în 28 de oraşe din nord-estul Braziliei, regiune defavorizată şi bastion electoral al stângii.