Rogozin venea la Chişinău cu buzunarele burdușite cu „sute de milioane” de dolari

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, ar fi încercat să vină în Republica Moldova cu buzunarele pline cu bani. Cel puţin asta susţine oficialul rus, potrivit căruia odată cu interdicția românilor de a ajunge la Chişinău, moldovenii au pierdut posibilitatea de a umple visteria ţării cu „zeci de milioane de dolari” prin intermediul unor noi propuneri agreate de Rusia, care ar fi trebuit să fie discutate cu şeful statului, Igor Dodon.

„Am zburat la Chişinău, solicitând o întrevedere cu reprezentanţii guvernului, cu scopul de a formula noi propuneri privind cooperare economică. Acum, o mare parte din aceste propuneri nu mai sunt valabile, iar moldovenii au pierdut, zeci, poate sute de milioane de dolari în urma gestului mișelesc”, a declarat Rogozin.

Acesta a subliniat că în acest fel „se încearcă distrugerea tuturor acordurilor pe care le-am avut cu Guvernul Republicii Moldova”.

El a adăugat că, la sfârșitul anului trecut, la Moscova a avut loc o reuniune a Comisiei interguvernamentale bilaterale şi că atunci ruşii s-au gândit „că este important pentru a ajuta economia moldovenească, prin deschiderea pieţii pentru anumite produse”.

„Această piaţă oferă oportunități enorme pentru Moldova. Trebuie să fii duşmanul propriei ţări pentru a nu oferi posibilitatea de a deschide calea spre această piaţă. Dar, din senin, a izbucnit acest conflict”, a adăugat vicepremierul rus, citat de Ria Novosti.

Rogozin a adăugat că totul a început odată cu reținerea oficialilor ruși şi expulzarea acestora din Republica Moldova. Apoi, a spus el, autorităţile de la Chişinău au intensificat acțiunile împotriva militarilor ruși.

Amintim că vineri a fost zădărnicită vizita lui Dimitri Rogozin în Republica Moldova, după ce România nu i-a permis să survoleze spațiul aerian. Aeronava a făcut cale întoarsă și a aterizat la Minsk. Rogozin urma să ajungă la Tiraspol, pentru a participa la ceremonii prilejuite de împlinirea a 25 de ani de la încheierea conflictului transnistrean.

Cursei regulate S7-157 pe ruta Moscova-Chișinău i-a fost interzis accesul în spațiul aerian al României de către serviciul de gestionare a traficului aerian pe motiv că la bordul său se afla o „persoană aflată pe lista sancțiunilor” UE. Dmitri Rogozin este unul dintre oficialii ruși care au interdicție de călătorie în Uniunea Europeană încă din mai 2014.

Cu toate acestea, Rogozin vizitase în 2016 Chișinăul, tot cu curse regulate care au zburat prin spațiul aerian al României.

Rusia şi-a exprimat protestul faţă de interdicţia impusă de autorităţile de la Bucureşti, calificând incidentul drept o provocare deliberată care afectează grav relaţiile bilaterale şi a solicitat o anchetă minuţioasă care să ofere explicaţii relevante, a anunţat Ministerul rus de Externe.

Pasagerii cursei Moscova-Chişinău în care se afla Rogozin au ajuns după 8 ore la Chișinău.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...