Înţelegerile dintre Plahotniuc-Dodon au început încă până la învestirea preşedintelui. Un detaliu incontestabil al acestei cârdăşii

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Înţelegerile dintre Igor Dodon şi Vlad Plahotniuc nu se limitează doar la adoptarea votului mixt în Parlament, prin votul comun al deputaţilor PD-PSRM, numirea conducerii la „MoldovaGaz” şi „Chişinău Gaz”, sau numirea unor ambasadori, ci au vizat până şi numirea secretarului Consiliului Suprem de Securitate. Despre aceasta a relatat în cadrul unei transmisiuni live preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, care a menţionat că această funcţie urma să-i revină lui, la propunerea lui Igor Dodon făcută înainte de cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

Potrivit lui Usatîi, încă înainte de alegerile prezidenţiale, între el şi Igor Dodon a fost stabilită o înţelegere că, în cazul victoriei lui Dodon la scrutinul prezidenţial, acesta îl va înainta pe el în funcţia de secretar al Consiliului Suprem de Securitate (CSS). Usatîi a menţionat că inițiativa a venit chiar de la Dodon.

Ulterior, atunci când autorităţile l-au anunţat în urmărire penală, Dodon şi Usatîi au discutat despre ceea ca şeful statului să numească în funcţia de secretar al CSS un candidat al „Partidului Nostru”, iar înainte de cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, la 4 noiembrie 2016, cei doi au convenit asupra candidaturii Elenei Griţco, fostă angajată a Ministerului Justiţiei şi actualmente consilier municipal şi vicepreşedinte al „Partidului Nostru”.

„Dodon i-a „turnat” rapid lui Plahotniuc, că Usatîi vrea să o numească pe Griţco la Consiliul de Securitate”, a declarat Usatîi, precizând că imediat după asta, autorităţile au modificat condiţiile de numire în această funcţie.

Legea cu privire la securitatea de stat, care stabileşte condiţiile pentru numirea secretarului Consiliului Suprem de Securitate, a ajuns în Parlament la 23 noiembrie 2016 (n.r.: la zece zile după victoria lui Dodon la alegerile prezidenţiale), fiind adoptată în lectură finală la 9 decembrie. Potrivit noilor prevederi, la această funcţie poate candida o persoană „cu o reputație ireproșabilă, având o vechime de cel puțin 5 ani în cadrul organelor de securitate a statului, al forțelor armate, al organelor afacerilor interne, și care nu a fost membru al vreunui partid, nici nu a desfășurat activități politice în ultimii 10 ani”.

Formal, autorul inițiativei este deputatul PD, Sergiu Sîrbu, al cui amendament a apărut înainte de votarea proiectului de lege în lectura a doua.

Ulterior, la 3 martie 2017, Igor Dodon a aprobat la funcţia de secretar al Consiliului Suprem de Securitate candidatura ofiţerului SIS, Artur Gumeniuc.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...