Povestea celui mai controversat transfer din istoria fotbalului; De ce cere Barcelona 222 de milioane pe Neymar

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Din 2013, de când l-au cumpărat, și până în prezent, Neymar Jr. i-a costat pe catalani cel puțin 206,8 milioane de euro. Această sumă include transferul, salariile, primele, amenzile și plățile adiacente.

De când Sandro Rosell a considerat că fotbalistul trebuie să ajungă la Barcelona, Neymar Jr. și personalul său i-a costat în patru sezoane pe catalani un minimum de 206,8 milioane de euro. Evident, această sumă include printre altele transferul, salariile, primele de reînnoire, compensarea către compania N&N sau călătoria prietenilor fotbalistului atunci când a fost prezentat pe ”Camp Nou”.

Sumele exacte ale transferului lui Neymar Jr., deocamdată, rămân incerte. Dar, dacă luăm în considerare cifrele dovedite de către club în fața judecătorilor, putem concluziona că Barcelona a plătit cel puțin 206,8 milioane de euro în patru sezoane pentru Neymar. 17,1 milioane de euro a costat transferul, alte 7,9 milioane de euro drepturile pentru trei dintre jucătorii lui Santos și două milioane de euro pentru includerea lui Neymar Jr. pe podiumul Balonului de Aur în 2015. În momentul transferului, clubul catalan a plătit 40 de milioane de euro pentru compania N&N drept compensație, fără ca aceasta companie să aibă vreun drept financiar sau sportiv legat de fotbalist. Doar pentru simplul fapt că această societate era al tatălui fotbalistului și voiau să blocheze orice alt eventual transfer. Semnarea Neymar Jr. a mai avut un preț. La acel moment, atacantul a primit un bonus la semnare de 8,5 milioane de euro, iar tatăl său, considerat drept agentul său, 2,7 milioane. În total: 79,7 milioane de euro pentru a încheierea transferului.

53,07 milioane de euro, salariul în patru sezoane

În momentul în care a semnat, Neymar Jr. s-a ales cu cinci ani de contract și un salariu brut de 45,9 milioane de euro, lucru dezvăluit de cei de la Football Leaks. Asta înseamnă 9,18 milioane de euro pe sezon garantați până în 2018, inclusiv prime legate de câștigarea titlului în valoare de câte 2,55 milioane de euro. Doar că socoteala catalanilor a fost dată peste cap în octombrie anul trecut, când i-au reînnoit contractul până în 2021, ceea ce a adus de la sine o creștere salarială și dublarea primelor, ajungâbnd să încaseze pe sezon 30 de milioane de euro salariu brut. Prin urmare, brazilianul a încasat cel puțin câte 9,18 milioane de euro pentru fiecare dintre primii trei ani și alți 3,03 milioane de euro pentru patru luni rămase până la reînnoire.

Din cele 30 de milioane de euro (brut) de la reînnoire, fotbalistul a încasat deja 22,5 (din noiembrie până în august). În total, salaiul său s-a ridicat la 53,07 milioane de euro ( 27.54 + 3.03 + 22.5).

Când a semnat reînnoirea, Neymar a mai primit 64 de milioane de euro, din care 52 pentru el, iar celelalte 12 pentru tatăl său. Doar că Barcelona a preferat să plătească în tranșe, iar în momentul de față mai are de achitat 26 de milioane de euro, sumă pe care ar vrea să o blocheze dacă fotbalistul va prefera să plece la PSG.

Când fotbalistul a fost prezentat în 2013 pe Camp Nou, o parte din prietenii săi brazilieni au dorit să participe la eveniment. Astfel, Barcelona a preferat să plătească ea pentru deplasarea lor, ceea ce a inclus zboruri, hoteluri, restaurente și divertisment. Totul a plătit de club: 301.000 de euro.

Cireașa de pe tort a fost reprezentată de amenzi și problema cu legea, ceea ce a adăugat alți 9,3 milioane de euro plus 5,5 milioane. În total, 14,8 milioane de euro.

Familia Neymar a încasat de la Barcelona cel puțin 165 milioane de euro iar per total catalanii au achitat pentru internaționalul brazilian 206,8 milioane de euro în cei patru ani.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...