11:43:33 29.03.2024
Stiri

Ministru: „Gestul lui Rogozin a fost deliberat. A vrut să creeze TENSIUNI politice între România şi Rusia”

Știri 02.08.2017 10:30 Vizualizări1490 Autor: Ziarul National


Ministru: „Gestul lui Rogozin a fost deliberat. A vrut să creeze TENSIUNI politice între România şi Rusia”

Rogozin a urmărit în mod deliberat să creeze disensiuni politice între România şi Rusia, susţine ministrul de Externe Teodor Meleşcanu, motivând că vicepremierul rus a vrut să demonstreze că sancţiunile adoptate de UE referitoare la interdicţia aplicată unor anumiţi demnitari de nu călători pe teritoriul statelor Uniunii nu funcţionează.

„Din punctul meu de vedere, toată această chestiune, cu survolul României, a fost în mod clar prevăzută ca să creeze un diferend politic între România şi Rusia. Şi spun acest lucru pentru că, cu câteva zile înainte de a pleca spre Transnistria, Rogozin a dat pe Twitter informaţia că va survola teritoriul României şi a pus şi harta respectivă, ca să vedem pe unde intră, pe unde iese şi aşa mai departe. Din punctul meu de vedere a fost o chestiune deliberată de vicepremierul Rogozin, pentru a crea dificultăţi în relaţiile dintre România şi Rusia”, a declarat Meleşcanu la Antena 3, transmite gandul.info.

Ministrul de Externe a mai arătat şi că Rogozin şi-a dorit intenţionat să se afle într-un avion civil, tocmai pentru a obţine acest rezultat şi pentru a arăta lumii că poate sfida Uniunea Europeană şi că sancţiunile aplicate Rusiei nu funcţionează, de fapt.

„A vrut să demonstreze că sancţiunile adoptate de Uniunea Europeană cu privire la anumiţi demnitari care sunt pe lista neagră şi care nu au voie să călătorească sau să tranziteze teritoriile ţărilor membre ale Uniunii Europene nu funcţionează”, a adăugat şeful Afacerilor Externe.

Avionul vicepremierului rus, Dmitri Rogozin, nu a primit vineri permisiunea de a tranzita spaţiul aerian al României pentru a ajunge în Republica Moldova. Aeronava tranzitase state membre ale Uniunii Europene precum Polonia, Slovacia şi Ungaria, dar nu i s-a permis survolarea României. Aeronava rusă alesese ruta Rusia-Belarus-Polonia-Slovacia-Ungaria-România-R.Moldova pentru a evita tranzitarea Ucrainei, stat cu care Moscova are o relaţie tensionată.

Dmitri Rogozin urma să se întâlnească vineri cu preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, un politician prorus, şi cu liderul regimului separatist din Transnistria, Vadim Krasnoselski.

Dmitri Rogozin a denunţat interdicţia de survol decisă de România, acuzând autorităţile române de periclitarea vieţilor pasagerilor aflaţi în avionul cu care se deplasa, transmiţându-le autorităţilor române să se aştepte la o ripostă. „Autorităţile române au pus în pericol vieţile pasagerilor unui zbor al companiei S7, femei şi copii. Carburantul a ajuns până la Minsk. Aşteptaţi-vă la o ripostă, ticăloşilor!", a transmis Rogozin prin Twitter. Oficialul rus a vrut să ajungă de la Moscova la Chişinău cu un avion comercial al companiei S7 (PJSC, Siberia Airlines).

Ulterior, Rogozin a declarat în cadrul unui interviu că Rusia pregăteşte sancţiuni împotriva persoanelor care au perturbat vizita lui sa în Republica Moldova. Rogozin a denunţat din nou interdicţia aeriană, acuzând România că este „o marionetă a SUA" şi afirmând că avionul ministrului român de Externe, Teodor Meleşcanu, a evitat o escală în Moscova, în timp ce deputaţi ruşi cer restricţii pentru curse aeriene române.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md